open-navfaktor-logo
search
Svjedok događaja
Omersoftić: Tek nakon preporuke Vatikana i pape Hrvati su izašli na referendum i glasali za nezavisnost BiH
Amila Omersoftić, nekadašnja direktorica Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, učestvovala je u organiziciji referenduma o nezavisnosti države BiH u martu 1992. godine.
Denis Zeba
01.03.2023. u 09:05
get url
text

U razgovoru za Faktor prisjetila se tih sudbonosnih dana za državu BiH kada je bila član Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije.

- Bila su to teška vremena koja su tražila spremnost za donošenje teških odluka. Bijesnio je rat u Hrvatskoj, bilo je jasno da BiH nema šta tražiti u krnjoj Jugoslaviji. Zato je rukovodstvo SDA odlučilo da se ide na referendum. Naravno, to nije mogao iznijeti samo bošnjački narod, trebalo je i da Hrvati učestvuju - kaže Omersoftić.

Ističe kako je bilo važno pridobiti hrvatski korpus, a u tome je značajnu, vjerovatno i presudnu ulogu, odigrala jedna površinom veoma mala, ali globalno izuzetno utjecajna država.

- Prvog dana referenduma glasao je mali broj Hrvata. Međutim, uslijedila je preporuka Vatikana da katolici izađu na referendum i glasaju za nezavisnost BiH. Tako se i desilo - prisjeća se Omersoftić. 

VEZANI TEKST - Džaferović: Svi koji poštuju i priznaju Dejtonski sporazum moraju poštovati i činjenicu nezavisnosti

Naša sagovornica imala je poseban zadatak tokom referenduma.

- Bila sam zadužena za posmatrače iz inostranstva. Sve je išlo kako treba, oni su bili zadovoljni organizacijom referenduma, utvrdili su da nije bilo nikakvih mahinacija. Međutim, problemi su nastali 2. marta kada su na ulicama Sarajeva osvanule barikade u režiji SDS-a.

Maskirani i naoružani ljudi hodali su hotelom Holiday Inn u kojem su bili smješteni strani posmatrači. Naravno, bili su veoma uplašeni. Na svu sreću, oni su na kraju evakuisani iz hotela zahvaljujući pravovremenoj reakciji tadašnjeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova RBiH Avde Hebiba - istakla je Omersoftić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.