Organizatori su kazali da je sve spremno za manifestaciju kojoj je poput mnogih posljednjih mjeseci, velike probleme zadala pandemija koronavirusa. Poštujući izrečene mjere, na platou ispod Starog mosta tokom skokova moći će prisustvovati svega 300 ljudi, i to donatori i sponzori koji su pomogli organizaciju i djeca polaznici Škole skokova.

Žirijem će ovog puta predsjedati Alica Jakirović, a činit će ga i Semir Drocić, Samir Zukanović, Haris Škoro i Ermin Zukanović.

- Kao i svaki put dosad, izaći ćemo ususret svima koji skaču, a konačan spisak učesnika bit će poznat u nedjelju oko 13 sati. Najavljen je i dolazak prijatelja iz Srbije, Crne Gore te ukoliko bude mogućnosti i iz Slovenije. Sve će, naravno, zavisiti od mogućnosti prelaska granica. Procjena je da će nastupiti između 40 i 50 takmičara - najavio je glasnogovornik Kluba skakača Saša Oručević.

Apelovao je na sugrađane da bez obzira na tradiciju i važnost manifestacije za Mostar u nedjelju ipak ostanu kući i skokove pogledaju u direktnom televizijskom prijenosu na Face TV.

- Ovo je prvi i nadam se posljednji put da zaljubljenike u skokove pozivamo da ne dođu na plato ispod mosta. I velika svjetska sportska takmičenja otkazana su zbog pandemije. Mi tradiciju ipak ne smijemo i nećemo prekinuti - dodao je.

Jedan od problema s kojim su organizatori bili suočeni je i nedostatak novca u pandemiji, međutim u pomoć su priskočili prijatelji Kluba skakača i ostali sponzori.

- Uspjeli smo probuditi ljude u i izvan grada. Velika zahvala dijaspori i našoj Adeli Gosto koja je bila pokretač velike akcije prikupljanja. Malo nam nedostaje da zaokružimo finansijsku konstrukciju. Svi skakači će biti plaćeni i dobiti ono što su uvijek dobijali na skokovima. Kako? Snašli smo se. Ljudi koji žive u BiH su čarobnjaci za preživljavanje pa smo se i mi bavili bijelom magijom - rekao je na kraju Oručević.

Nakon konferencije za medije šampion mostarskih skokova Ermin Sarić izveo je skok povodom 16. godišnjice obnove Starog mosta.