Oglasio se vlasnik "Bihexa": U tekstovima "Dnevnog avaza" o meni i firmi ima svega sem istine

objavljeno: 17.02.2018. u 10:40

Mirsad Berberović, vlasnik firme "Bihexo", oglasio se povodom tekstova objavljenih u "Dnevnom avazu pod naslovom "Smije li tužilac po Bakirovog zeta" i "Kriminalno klupko se odmotava" .

Berverovićev demant, koji je upućen i redakciji "Dnevnog avaza", prenosimo u cijelosti.

 - U vašem listu Dnevni avaz u broju 8106 od 12.2.2018.godine objavili ste tekst pod naslovom "Smije li tužilac po Bakirovog zeta".U nadnaslovu ste istakli tekst:Akcija zadruga osumnjičen i Mirsad Berberović. Ispod naslova je boldiranim tekstom navedeno: "Osumnjičen da je utajio porez, zbog političke zaleđine koju uziva Berberović iz istrage isključen FUP, koji vode Dragan Lukač i Aljoša Čampara". Na naslovnoj strani pored navedenog teksta istaknuta je moja fotografija i fotografija Bakira Izetbegovića.

Slijedećeg dana, dakle 13.2.2018.godine u istom listu u broju 8107 objavili ste tekst pod naslovom "Kriminalno klupko se odmotava". Ispod naslova ste istakli moju fotografiju i fotografiju zgrade u kojoj se nalazi firma "Bihexo",sa montiranom šemom navodnog načina pranja novca i dovođenja u vezu moje firme sa KJKP VIK i Elektroprivreda BIH. 

Vi putem vašeg dnevnog lista već duže vrijeme vodite medijsku kampanju protiv mene kao ličnosti i kao vlasnika firme "Bihexo" uz dovođenje u vezu moga imena sa rodbinskim odnosom sa Bakirom Izetbegovićem.

Do sada nisam reagovao na vaše istupe u kojima ima svega, sem istine. Jedina istina koja je sadržana u vašim izvještavanjima jeste da ja jesam zet Bakira Izetbegovića i to jeste privatni i faktički porodični odnos i ništa više od toga. Vi sa tom činjenicom očito imate problem zbog političkih sukoba vašeg mentora i bivšeg vlasnika sa Bakirom Izetbegovićem, pa u tim razračunavanjima onda je dobro za vas da se Mirsad Berberović upotrijebi i bude kolateralna šteta radi postizanja vama znanog cilja.

Sada moram reagovati na vaše napise, jer ste u gore navedenim tekstovima,ne samo iznosili neistine već najdirektnije pozivate na moj linč, pokušavate uticati na tužitelje da me hapse, iznosite "nezvanične podatke tužilastva" o mojoj umiješanosti i sklapanju fiktivnih ugovora o zapošljavanju, pranju novca i utaji poreza.

Kada govorite o političkom uticaju Bakira Izetbegovića, koji me navodno štiti, onda ja moram vama postaviti logično pitanje, koja je to trgovina vašim uticajem da od tužilastva navodno dobijate nezvanične informacije o istragama.Da je to i ako je to tako onda bi to imalo katastrofalne posljedice po autoritet i zakonitost rada ove pravosudne institucije.L ogično je i pitanje ko to - sem vas, u tužilačkim i policijskim strukturama špekulira da se u moju navodnu zastitu uključila OSA i SIP-a preko Osmana Mehmedagića Osmice.

Načinom izvještavanja u kome se za aferu Zadruga navodno vodi istraga za 500 firmi i isto toliko odgovonih osoba, u okviru koje je uhapšen određeni broj osoba, vi uporno upućujete i tvrdite, bez ikakvih argumenata da sam ja i moja firma umiješani u ovu aferu "kao bitna karika u lancu". Pri tome i "izazivate" tužitelja da me hapsi, atakujući na njegovu profesionalnu hrabrost. Tužitelja izazivate tako što ga na naslovnici pitate "Smije li tužilac po Bakirovog zeta". Vi ste već sklopili šemu moje odgovornosti u ovoj aferi i predstavili me javnosti kao glavnog aktera cijele afere. Dalje upućujete tužilastvo da pored ove navodne malverzacije u aferi Zadruga,t reba da se pozabavi i drugim sumnjivim poslovima koje ja vodim.

Spominjete milionske tendere sa JKPJ VIK i Elektroprivredom, paušalno tvrdeći da je moja firma dobijala tendere bez osnova, da su isti bili namještani, posebno tender Elektroprivrede za pripremne radove na Bloku 7 Termoelektrane Tuzla. Sramotno je za vaš list da bez ikakvih provjera iznosite netačne podatke i manipulišete javnošću. Za vašu informaciju moja firma uopće nije učestvovala na navedenom tenderu,koji je još u toku, što ste da ste htjeli objektivno informisati javnost mogli lako provjeriti.

Ja poštujem slobodu javne riječi, poštujem pravo novinara da objektivno informišu o događajima koji su od važnosti za javnost, ali isto tako ne mogu dozvoliti da vaša novina, mimo svih principa novinarske etike inkvizitorski pokreće protiv mene u javnom prostoru lov na vještice kako bi se i na taj način njihov mentor razračunavao sa Bakirom Izetbegovićem.

Podsjećam vas gospodo da sam ja zrela osoba sa dugogodišnjim iskustvom u privredi, da meni nisu potrebni mentori bilo koje vrste, posebno ne politički, da do sada nisam imao niti jednu mrlju u svojoj karijeri,a uspjeh moje firme i ugled na tržištu stjecan je dugogodišnjim izuzetnim zalaganjem i radom svih zaposlenih radnika.

Ja ne bježim ni od kakve odgovornosti ukoliko se u bilo kakvom postupku pred nadležnim organima utvrdi moja krivica za nezakonit rad po bilo kom osnovu, ali ću se sigumo braniti od montiranih procesa i insinuacija zlonamjemih novina i novinara.

Nadam se da ćete u vašem listu Dnevni avaz u prvom narednom broju,objaviti ovaj moj demant u kome nisam imao namjeru niti da vam se pravdam,niti da ovdje dokazujem vaše laži. Namjera mi je da vam ukažem na vaš nezakonit rad,na rad suprotan svim principima slobodnog novinarsta i vašem manipulisanju javnosti.

Bio bih zadovoljan kada biste postali svjesni svojih grešaka u izvještavanju i kada bi našli snage i profesionalne odgovomosti da mi se izvinete,čime bi ublažili već nastalu štetu mojoj časti i ugledu,kao i ugledu moje porodice.

Ja ću u svakom slučaju svoju,a vi svoju istinu iznijeti na sudu- navodi se u ragiranju Mirsada Berberovića, vlasnik firme "Bihexo".