- Reisu-l-ulema s pažnjom čita svako pismo koje mu bude upućeno, javno ili na drugi način. Ovih dana su neki lideri političkih partija uputili otvorena pisma na adresu vrhovnog vjerskog autoriteta i prvog čovjeka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako su političke partije u Bosni i Hercegovini uveliko zagazile u preuranjenu političku kampanju, očekivati je da će ovakvih pisama biti još. Navikli smo da se u predizbornim kampanjama političari služe konstrukcijama, poluinformacijama, podmetanjima, i slično. Novo je, međutim, to što su ovog puta otišli dalje, pa su se reisu-l-ulemi počeli obraćati istim rječnikom i načinom, kao da se obračunavaju s političkim rivalom u predizbornoj kampanji.

Reisu-l-ulema, zato, neće odgovarati na ova pisanja. Sačekat ćemo da kompletiramo galeriju ovakvih pisama koje ćemo na koncu ove kampanje integralno objaviti na našim web portalima. Sačuvat ćemo ova pisma u našim arhivama, za ibret budućim generacijama, da mogu čitati na koji način su se prvaci političkih partija obraćali prvom vjerskom autoritetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom ćemo ukazati samo na jednu činjenicu koja se u pismima izvrće. Reisu-l-ulema nikoga među političarima ne dijeli i nikoga ne poziva na političke konsultacije.

Reisu-l-ulemi dolaze državni funkcioneri Bosne i Hercegovine kao i predsjednici, premijeri, ministri, ambasadori i drugi visoki zvaničnici iz cijeloga svijeta. Dolaze mu i predsjednici političkih partija. Na ovim sastancima reisu-l-ulema razgovara isključivo o temeljnim društvenim pitanjima - kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

 VEZANI TEKST - Šta je stvarno rekao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na Karićima?

Kompletan govor reisa Kavazovića koji je prisustvovao centralnom događaju manifestacije "Dani bosanske duhovnosti - Karići 2022" možete pročitati klikom na tekst lijevo.