Janša je na svom Twitter profilu naveo da se sa predsjednikom Evropskog vijeća posljednji put sreo prošle godine.

- Bilo bi teško da mu bilo šta fizički predam u februaru ili martu ove godine, kako piše opskurna mreža koju navodite. Slovenija inače ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i EU perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali takvim se navodima pokušava spriječiti ovaj cilj - napisao je Janša.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

VEZANI TEKST - Džaferović: Pahoru smo rekli da nije moguć miran razlaz u BiH, to bi odvelo region u rat

Ambasadorica Slovenije u BiH pozvana je u Predsjedništvo BiH kako bi se službeno izjasnila i o "non paperu" koji je navodno premijer Janša uputio u Brisel, a koji se odnosi na "mirni raspad BiH". Poziv je upućen iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nakon sastanka, Fena je objavila da je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održan sastanak između savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i ambasadorice Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorice Bukinac u povodu medijskih napisa o navodnom dokumentu koji je premijer Republike Slovenije uputio predsjedniku Evropskog Vijeća.

Kako je saopćeno iz Komšićevog ureda, ambasadorica Bukinec je naglasila da se politika Republike Slovenije prema Bosni i Hercegovini nije promijenila te da Republika Slovenija podržava evropski put Bosne i Hercegovine i želi da se svi akteri što prije fokusiraju na ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.