open-navfaktor-logo
search
Mostar
Održana velika vježba spašavanja u slučaju jakog potresa
U Mostaru je održana velika vježba simulacije požara i uništenja krova usljed potresa. U sklopu projekta "Race", u vježbi su učestvovali Dom zdravlja Mostar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije i Zavod za hitnu medicinu Crne Gore.
29.03.2022. u 12:54
get url
text

Cilj projekta je povećanje kvaliteta i dostupnosti službi za hitnu medicinsku pomoć.

- Smisao je da učesnici savladaju proces upravljanja situacijom na terenu, te da bolje komuniciraju u takvim situacijama. Također, jako je važan i sam transport do zdravstvene ustanove - naglasila je doktorica Katarina Hrkać.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ne tako davno bio je na čelu Doma zdravlja Mostar i jako dobro poznaje ovu problematiku. Kazao je da je ugodno iznenađen svime što je vidio.

- Fantastična vježba. Pokazali smo zajedno sa partnerima da imamo kapacitet da savladamo situacije koje nas, ne daj Bože, mogu zadesiti. I ovo je pokazatelj da je Mostar u ovom segmentu spreman. Hvala,Oružanim snagama BiH, policiji, gorskim spasiocima, Crvenom križu i domovima zdravlja u Mostaru. Ovaj projekat je za dobrobit svih građana Mostara i ove regije - rekao je Kordić, te podcrtao kako je posebno važno prisustvo pripadnika Oružanih snaga BiH.

- U stvarnim scenarijima sve bi funkcionisalo odlično samo uz maksimalnu odgovornost svih, te uz opremljenost svih. Sretan sam, i sve pohvale svima - dodao je.

Za današnju vježbu ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda rekao je da je impresivna te pohvalio sve službe koje su učestvovale.

- Svi su pokazali spremnost i da mogu odgovoriti izazovima koji se stave pred njih. Vidimo da se u svijetu često dešavaju ovakve stvari, ali na to niko nije imun i sutra se isto može dogoditi i nama. Moramo biti spremni. Sretan sam što je policija pokazala zavidan nivo spremnosti da odgovori svemu - rekao je Bevanda.

Vježba se, inače, smatra uspješnom samo uz kvalitetnu koordinaciju svih učesnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.