Stotine građana prisustovalo je komemoraciji održanoj u velikoj sali Centra za kulturu Goražde, dok je u BPK Goražde odlukom kantonalne vlade proglašen Dan žalosti.  

Uz riječi saučešća porodici ubijenog Raščića, na komemoraciji su se obratili predstavnici Fudbalskog saveza BiH, kantonalni i općinski zvaničnici te sugrađani, dijeleći bol zbog tragičnog gubitka te uz poruke da ubica mora biti pronađen i adekvatno kažnjen.

- Danas je težak dan za sve nas, posebno za porodicu koja se oprašta od svog Almira. I mi se opraštamo od našeg Almira, uvaženog delegata u Skupštini Fudbalskog saveza BiH, predanog sportskog radnika bogate fudbalske karijere, brižnog oca, dobrog supruga, plemenitog sina i voljenog brata. Teško je pronaći riječi utjehe u ovakvim trenucima. Preranim odlaskom našeg Almira sportska zajednica je izgubila mnogo - kazao je predsjednik FSBiH Vico Zeljković.

Almirovi prijatelji i sugrađani poručili su da on neće biti zaboravljen, uz poziv nadležnim organima da otkriju i procesuiraju počinitelja gnusnog napada na nevinog čovjeka. Na komemoraciji su pročitane i neke od poruka sugrađana, nakon što je Almir izgubio bitku za život.  

VEZANI TEKST - Preminuo Almir Raščić

- Nikad tužniji januar i početak nove godine, u kojem smo izgubili već nekoliko naših sugrađana, čijim je odlaskom ostalo siromašnije za svu dobrotu, ljubav i plemenitost. Koliko si bio omiljen, koliko su te voljeli, najbolje govore komentari na društvenim mrežama i muk i nevjerica koji su zavladali gradom. Jedno ti možemo obećati, nećemo se smiriti dok ne pronađemo ubicu ili ubice, čiji nas je kukavički, mučki čin sve zgrozio - kazao je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

Bivši fudbaler Almir Raščić napadnut je u noći 13. januara dok se kretao prema parkingu stambene zgrade u kojoj je živio, kada mu je za sada nepoznata osoba pucala u glavu. Od posljedica povreda preminuo je 23. januara na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Almir Raščić igrao je za Goražde, Željezničar, Olimpik, Velež, Azot, a nakon okončanja nogometne karijere bavio se ugostiteljstom i bio je omiljen u gradu na Drini.