Održana sjednica Rijaseta IZ u BIH: Nastavlja se s izgradnjom upravne zgrade

objavljeno: 08.03.2018. u 15:31

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 43. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu Rijaseta i Finansijski izvještaj Rijaseta IZ u BiH za 2017. godinu. Donesena je odluka o raspodjeli finansijskih sredstava za podršku projektu "Mreža mladih", kojim Islamska zajednica nastavlja realizaciju strateške odluke otvaranja prema mladima i jačanja njihove uloge i angažmana u zajednici.

Među više pravnih akata, koje je Rijaset razmatrao i usvojio, bili su i prijedlog Odluke o osnivanju Studentskog centra IZ-a, prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Pravila Instituta za društvena i religijska istraživanja i prijedlog Plana upisa u prve razrede medresa i gimnazija IZ-a.

Rijaset je donio i odluke potrebne za nastavak realizacije projekta izgradnje upravne zgrade Rijaseta.

Razmatran je i usvojen prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Izbornih pravila i prijedlog Odluke o raspisivanju izbora u Islamskoj zajednici. Utvrđen je i prijedlog Odluke o imenovanju Glavne izborne komisije, čime su se stekli uvjeti da Sabor na narednoj sjednici donese odluku o raspisivanju izbora unutar IZ-a.

Rijaset je razmatrao i donio odluku o preraspodjeli sredstava koja su ušteđena u prošloj proračunskoj godini na način da su ta sredstva preusmjerena u strateške projekte zajednice, koji se već finansiraju iz budžeta, kao što su pomoć povratničkim džematima, funkcionisanje Fonda za penzionisane imame, podrška projektima jačanja braka i porodice i kulturno-edukativne susrete Ilmijje. Rijaset je razmatrao i više zahtjeva Ureda za društvenu brigu i odobrio različite oblike pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva.

Na sjednici je doneseno i više drugih odluka iz nadležnosti Rijaseta te rješavan radno-pravni status uposlenika u zajednici, među kojima je i saglasnost za izbor u akademska zvanja na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.