open-navfaktor-logo
search
Učestvovao u ubistvima
Odbrana osuđenog za zločine Predraga Bastaha uputila žalbu: Tražit će odgodu ročišta zbog zdravlja optuženog
Odbrana optuženog Predraga Bastaha uložila je žalbu na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je osuđen na 20 godina zatvora za ubistva 34 osobe počinjena 1992. na lokalitetu Mračni dol kod Vlasenice.
10.08.2022. u 12:20
get url
text

Bastahov branilac Milan Romanić je rekao za Birn da je uložio žalbu na presudu zbog povrede odredaba krivičnog postupka i Krivičnog zakona. Potvrdio je da je zakazano ročište po žalbi za 2. septembar.

- Pošto je optuženi slabog zdravstvenog stanja, treba ići na neku operaciju srca, tražit ćemo odgodu, čekamo tu kontrolu da se obavi u Banjoj Luci - kazao je Romanić, dodavši da je zaprimio odgovor na žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Državni sud je u martu Bastaha proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vlasenice.

Tokom izricanja presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je rekao da je Bastah, u periodu od 21. aprila 1992. do kraja septembra iste godine, učestvovao u ubistvima 34 civila bošnjačke nacionalnosti tako što je, uz prijetnju puškom, usmjeravao civile na mjesto gdje su ubijeni.

Naveo je da je iz materijalnih dokaza utvrđeno da je Bastah bio pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) te da njegove radnje nisu bile izolovane pojave, već su se dogodile u isto vrijeme kad i široki i sistematični napad protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica.

Božić je tada dodao da je Bastah osiguravao mjesto strijeljanja, da nije sam poduzeo radnje likvidacije, već je učestvovao kao suizvršilac. Navedeno je da je pri određivanju kazne u obzir uzeta brojnost žrtava, kao i njihova pripadnost istoj porodici, te da je među žrtvama bilo maloljetne djece.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio Bastaha na 20 godina zatvora te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina.

Sudsko vijeće odbilo je dio optužbe koji se odnosio na tri osobe obuhvaćene ranijom pravomoćnom presudom za zločine u Vlasenici kojom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 22 godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.