Nakon pet godina suđenja, tri udruženja sa Karganovićeve liste među kojima su Transparency international u BiH, magazin BUKA i Helsinški parlament, dobila su sudski spor protiv bivšeg direktora "istorijskog projekta Srebrenica", koji se trenutno nalazi u bjekstvu zbog poreske utaje, saopćeno je iz Transparency International BiH. 

Prvostepenom presudom odgovornom je proglašena i izdavačka kuća Besjeda i njen glavni i odgovorni urednik Nenad Novaković koji su prije šest godina izdali Karganovićevu knjigu "Rušenje Republike Srpske, teorija i tehnologija prevrata". U knjizi koja je i dalje objavljena na službenoj stranici SNSD-a nalazi se lista za koju se tvrdi da predstavlja strukturu "lažnih nevladinih organizacija koje su u pripravnosti i čekaju na mig inostranih naredbodavaca kako bi se uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka".

VEZANI TEKST - Ko je negator genocida u Srebrenici koji je "šokirao Zapad"?

Sud je zaključio da je ova konstrukcija imala za cilj da okleveta i diskredituje tužioce.

- Napisano prelazi granicu izražavanja mišljenja jer označava tužioce kao potencijalne rušioce ustavnog poretka Republike Srpske. Tužioci su uredno registrovani kod suda kao udruženja građana, a ciljevi ovih udruženja su između ostalog podsticanje razvoja civilnog društva i saradnja sa vladinim institucijama, koja je spornim objavama bila zamrznuta na neko vrijeme, a zbog nepovjerenja vladinih institucija prema tužiocima - navodi se u presudi Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Sud je odbacio i pokušaje glavnog i odgovornog urednika "Besjede", Nenada Novakovića, da dokaže da nije izdavač, jer je tvrdio da se logo na Karganovićevoj knjizi razlikuje od originalnog i da je knjiga izašla bez njegovog znanja. Sud je odbacio ove navode kao neosnovane i naložio Novakoviću da zajedno sa Karganovićem solidarno nadokandi štetu tužiocima.

Stefanu Karganoviću je Osnovni sud u Banjoj Luci odredio pritvor i raspisao potjernicu za njim zbog poreske utaje od preko 100.000 KM. Nevladina organizacija čiji je bio direktor od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti RS-a oko dva miliona maraka, a zbog nezakonitog trošenja i utaje poreza MUP RS-a je protiv njega podnio izvještaj Tužilaštvu još 2016. godine.

Bez obzira na to Karganović je i dalje na slobodi, u augustu 2018. u Beogradu se pojavio na predstavljanju svoje nove knjige, a slične konstrukcije o "rušiocima Republike Srpske" nastavio je da iznosi putem vladinih i pro-vladinih medija u RS-u, pripisujući istu optužbu na kraju i grupi Pravda za Davida.

Karganovićeva knjiga bila je samo jedan u nizu pokušaja da se diskredituju nevladine organizacije i nezavisni mediji u RS-u, koji se redovno od strane vlasti susreću sa optužbama za "izdaju", "planiranje obojenih revolucija", "rušenje ustavnog poretka" i sličnim konstrukcijama, navodi se u saopćenju iz TIBiH- a.