open-navfaktor-logo
search
Potvrdio advokat
Odbijena žalba Dodikovih advokata: Sudit će mu se u Sarajevu
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev odbrane Milorada Dodika za premještanje procesa protiv njega u Osnovni sud u Banjoj Luci. 
15.12.2023. u 12:07
get url
text

VEZANI TEKST - Odgođeno čitanje optužnice Dodiku i Lukiću, sudija upozorio na pravila ponašanja, inače slijedi privođenje...

- Očekujemo odluku po prijedlogu za delegaciju od 11. decembra, koja je tražena iz drugih razloga u odnosu na raniji prijedlog, o kojim razlozima su mediji ranije upoznati. A to je potencijalna osvetnička atmosfera u sudu zbog brojnih izjava predsjednika Dodika o neustavnosti Suda BiH i traženja ukidanja Suda BiH - kazao je za RTRS Dodikov advokat Goran Bubić.

Odbrana Milorada Dodika podnijela je u ponedjeljak žalbu Sudu BiH na raniju odluku Vanraspravnog vijeća koji je odbio premještanje procesa protiv Dodika kao neblagovremen.

Zbog žalbe Dodikove odbrane Apelacionom odjeljenju, prošle sedmice je otkazan glavni pretres Dodiku, do odluke Apelacionog vijeća, a nastavak je uvjetno određen za 20. decembar.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila Narodna skupština RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.