open-navfaktor-logo
search
Dvojac bez kormilara
Od Ćire do Ivayla: Uništava li se kult reprezentacije namjerno i jesu li Zmajevi postali poligon za menadžere
S jedne strane Dejan Savićević, fudbalski mag i čovjek za čije ime se čulo u svakom kutku planete, a s druge "dvojac bez kormilara" - Vico Zeljković i izvjesni Marko Miličić (kum i savjetnik predsjednika FSBiH).
03.06.2021. u 20:26
get url
text

Genije, kako su ga zvali dok je harao u dresu Milana, u srijedu je na Grbavici predstavljao Crnu Goru, kao predsjednik tamošnjeg Saveza, a druga dvojica su reprezentovali BiH (upitno je da li jedan od njih dvojice ima državljanstvo naše zemlje).

VEZANI TEKST - Cirkus oko izbora selektora Zmajeva: Zašto Petev, kako je prekrižen Barbarez, koja je uloga Misimovića?

A koliko se Zeljković/Miličić nebitni u odnosu na Savićevića, toliko je reprezentacija BiH sa novim selektorom Ivaylom Petevom "zalutala" na fudbalsku svjetsku mapu... Jasno je da su dolaskom pomenutog dvojca Zmajevima skresana krila, pa je naš tim postao poligon za ispunjavanje želja raznim menadžerima.

Izgubljen kult reprezentacije

Mnogi će reći da današnje stanje u reprezentaciji BiH podsjeća na vrijeme iz juna 2008. godine. Tada je, podsjetimo, sa klupe bh. tim smijenjen Meho Kodro (16. maja 2008), koji je odbio voditi ekipu na meču protiv Irana. Meč koji je trebao poslužiti za menadžerske varijante.

Dvije sedmice kasnije (1. juna) BiH je u kombinovanom sastavu (glavne zvijezde odbile igrati) pred 100 navijača na Bilinom polju ugostila Azerbejdžan (slavili smo sa 1:0 golom Steve Nikolića). Mjesec i koji dan kasnije za novog selektora izabran je Miroslav Ćiro Blažević, koji je vratio kult reprezentacije. Kult, koji je opet izgubljen i kojeg, evidentno je, ne može vratiti Petev.

Najbolje to ilustruje nekoliko "slika" sa jučerašnjeg prijateljskog duele protiv Crnogoraca.

- Tek su igrači naučili imena jedni drugim, treba strpljenja, mijenja se cijela generacija, trebat će vremena da se napravi ekipa i prvih 11 - poručio je nakon utakmice Ibrahim Šehić, golman bh. tima, čije odbrane su nas spasile poraza.

I time je Šehić rekao sve... Da su stvari normalne pojedini fudbaleri ne bi u reprezentaciju "upadali" kao padobranci, nego bi postojao red i fudbaleri bi se upoznavali u mlađim kategorijama, a ne sada, kada bi trebao kao gotov produkt služiti državnom timu.

VEZANI TEKST - Da li je FSBiH platio privatni avion, ko zapošljava ljude bliske stranci Milorada Dodika?

Bit će bolje za dva, tri ciklusa

Druga "slika" koja je zapala za oko svima onima koji su pratili utakmicu jeste sami finiš kada je Petev na teren poslao Vladana Danilovića, doskorašnjeg prvotimca Borca. Ne bi bilo ništa čudno da zbog njegovog ulaska selektor nije morao mijenjati formaciju. Pitanje je zbog čega je to Petev uradio? Posebno kada se zna da se Danilović u posljednje vrijeme i nije naigrao u Nacionalu (Portugal), gdje je ovog proljeća skupio mizernih 295 prvenstvenih minuta. Da li to ima veze sa Miličićem ili agencijom "Sports clean"? Odgovor bi nam trebao dati selektor Petev...

Treća "slika" se odnosi na poruku Miodraga Radulovića, selektora Crne Gore, koji je optimistično najavio kako će Zmajevi za dva, tri ciklusa (otprilike za SP 2026. godine) biti prava reprezentacija... Živi bili pa vidjeli. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.