open-navfaktor-logo
search
Žrtve genocida
Obilježena godišnjica ubistva šesterice srebreničkih Bošnjaka u Trnovu
Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske jedinice "Škorpioni", prije 27 godina, pucnjima u leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina.
17.07.2022. u 13:06
get url
text

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske jedinice "Škorpioni" u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici "Škorpiona" su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

{$galerijaFotografija}

Mjesto njihovog stradanja, na kojem ni nakon 27 godina nema spomen-obilježja, obišli su članovi porodica, rodbina ubijene šestorice Srebreničana, predstavnici udruženja žrtava te mnogi građani koji su im odali počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe.

Suada Salkić je u Trnovu izgubila brata Azmira Alispahića, koji je u trenutku strijeljanja imao svega 16 godina i bio je najmlađa žrtva.

- Teško je ovo, ne mogu opisati. I majka je skoro preselila. Ne znam šta da kažem. Svake godine je sve teže. Mi našu bol nosimo sa sobom, rekla je Suada i dodala da je drugog brata izgubila na Tuzlanskoj kapiji.

Ona je kazala da je teško i sramotno da na mjestu brutalnih egzekucija nema spomen-obilježja, nego je porodice žrtava i ove godine dočekalo posječeno drveće i granje.

Vahida Delić, supruga strijeljenog Juse Delića, je podsjetila da je njen suprug "ubijen ovdje, na ovom mjestu".

- Žalosno je doći na ovo mjesto bez spomen-obilježja. Zahvaljujem se svom ovom narodu koji je ovdje danas i ne daj Bože nikome ove naše patnje. S ovim bolom se nositi čitav život, to niko ne zna kako je. Mi samo imamo bol koja se ni na papir ne može ispisati, rekla je Delić.

Sidik Salkić je bio najstarija žrtva strijeljanja u Trnovu. U trenutku ubistva imao je 36 godina. Njegova sestra Beriza Tapitarević je danas na mjestu ubijanja kazala kako nema smisla očekivati nešto posebno u smislu pokajanja od onih koji i danas negiraju počinjene zločine i genocid.

Podsjetivši da su ubijeni civili dovezeni s područja Srebrenice na mjesto nadomak Sarajeva, gdje su brutalno i pogubljeni ona je kazala da je na snimku u jednom momentu na snimku prepoznala brata i dalje nije mogla gledati.

Rekla je kako je teško i zamisliti kroz šta su sve žrtve prolazile u putu do mjesta samih egzekucija, znajući i pretpostavljajući šta ih čeka.

- Imala sam majku od koje sam sve to krila da ne bi ona to gledala, a nisam ni ja mogla da gledam, kazala je Tapitarević podsjećajući na snimak ubijanja koji je obišao svijet.

Na snimku ubistva se vidi se kako nekolicina pripadnika "Škorpiona", od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su "Škorpioni" i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kući.

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Komandant "Škorpiona" Slobodan Medić Boca bio je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna od 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten sa izdržavanja kazne.

1 od 558
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.