U prostorijama Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad danas je bilo veselo. Ovaj Centar, kojeg su zajednički osnovale i otvorile dvije susjedne općine, Centar i Stari Grad, danas je proslavio drugu godišnjicu od otvaranja.

Sanela Ferhatović, koordinatorica Centra, poželjela je dobrodošlicu prisutnim i zahvalila se načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću za podršku koju im pruža.

- Hvala vam što ste došli da proslavimo naš rođendan. Za dvije godine rada Centra postigli smo mnogo lijepih stvari, imamo puno sekcija, druženja i novih članova - objasnila je Ferhatović.

U Centru za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad do sada je upisano više od 300 članova sa područja ove dvije općine.

- Ovaj Centar je jako važan svima nama, čestitam onima koji preferiraju dobru atmosferu i jako nam je važno da pružimo priliku i mjesto ugodnog druženja. Iskreno se radujem proslavi godišnjice Centra koji predstavlja primjer dobre prakse brige o osobama treće životne dobi. Mi ćemo nastaviti razvijati mrežu Centara za zdravo starenje. Najavljujem vam još jedan Centar do kraja godine koji će biti u konceptu rješenja obdaništa Razigrani dani - istakao je Ajnadžić.

Današnjem druženju prisustvovala je i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić.

- Danas sam došla ovdje da vam čestitam i iskažem poštovanje Općinskog vijeća jer pratimo vaš rad i podržavamo vas. Drago nam je da imamo jedan ovako uspješan Centar. Čestitam vam na godišnjici i želim puno dobrog zdravlja - kazala je Karačić.

Ovaj Centar za zdravo starenje je otvoren 4. septembra 2017. godine kada su načelnici općina Centar i Stari Grad Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja "Partnerstvo za javno zdravlje", koje implementira spomenuti projekt, potpisali ugovor o partnerstvu.  

Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje, za šta je iz budžeta izdvojila više od 120.000 KM. Na osnovu potpisanog ugovora, obaveza općina je da svake godine u budžetu osiguraju finansijska sredstva za rad ovog centra, saopćeno je iz Općine Centar.