open-navfaktor-logo
search
Kalesija
Obilježena 30. godišnjica od formiranja 205. brdske brigade: Uspjeli smo sačuvati naš grad
Predstavnici Općine Kalesija predvođeni pomoćnikom načelnika Zijadom Kulanićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Damirom Džafićem te predstavnici Jedinstvene organizacije boraca, Medžlisa Islamske zajednice, Udruženja "Kalesijska policija 92-95", članovi i pripadnici Udruženja poginulih boraca i šehida, RVI i građani prvog oslobođenog grada u BiH jučer su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Centralnom spomen obilježju počeli sa obilježavanjem tridesete godišnjice od formiranja 205. brdske brigade Armije RBiH.
05.02.2023. u 09:39
get url
text
Godišnjica formiranja 205. brdske brigade

Kalesija

 

 

- Mlađim naraštajima treba govoriti o hrabrosti kalesijskih boraca. Nakon pada Podrinja mi smo bili prvi na udaru agresora, ali smo uspjeli da sačuvamo naš grad, da se odbranimo. Raduje me i to što su naši borci pokazali svoju hrabrost u toku agresije i da su poštivali sve konvencije tako da iz rata izlazimo čistog obraza - kazao je pomoćnik načelnika Zijad Kulanić, saopćeno je iz Općine Kalesija.

General Mirsad Gutić rekao je da su osim borbenih dejstava morali vršiti reorganizaciju i formiranje novih jedinica.

- Prvu reogranizaciju smo imali u maju 1992. godine gdje smo formirali pješadijske bataljone i gdje smo ukrupnili naše jedinice i dali im zonu odgovornosti da bi bilo lakše voditi odbrambeni rat. U toku 1992. godine stvorili su se uslovi da se formira nova jedinica, a ta nova jedinica je 205. brdska brigada - dodao je Gutić.

Organizator obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 205. brdske brigade je JOB "Unija veterana" Kalesija. U sklopu obilježavanja klanjan je podne namaz u Čaršijskoj džamiji, kao i proučen tevhid za poginule borce općine Kalesija, te je održan historijski čas i obraćanje zvanica u BKC "Alija Izetbegović" Kalesija.

- 205. brdska brigada je učestvovala u oslobađanju Kalesije. Nastavit ćemo sa obilježavanjem značajnih datuma za odbranu Kalesije, jer se to ne smije zaboraviti. Znamo i kakvo je stanje boračke populacije, naš cilj je da poboljšamo status boraca - istakao je Mirsad Ikanović, predsjednik JOB "Unija veterana" Kalesija.

Iz Općine Kalesija su podsjetili da je u toku svog ratnog puta 205. brigada izvodila odbrambena i ofanzivna borbena dejstva. Borci 205. brdske brigade, osim na kalesijskom ratištu, ratovali su i na teočanskom ratištu, na brčanskom, sarajevskom ratištu, na Vozući…

205. brdska brigada, Kalesija

Sa obilježavanja (FOTO: Općina Kalesija)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.