open-navfaktor-logo
search
Zlatni ljiljan
Obilježena 28. godišnjica pogibije Envera Šehovića: Heroji sa Žuči se ne smiju zaboraviti
U haremu Alipašine džamije u Sarajevu položeno je cvijeće u povodu 28. godišnjice odbrane brda Žuč i pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića i saboraca.
27.07.2021. u 16:30
get url
text

Udruženje "1. Slavna-Viteška brigada" Sarajevo priredilo je aktivnosti povodom obilježavanja 28. godišnjice odbrane brda Žuč i pogibije komandanta 1. motorizovane brigade Envera Šehovića, zatim 1. bataljona Zlatnog ljiljane Zahira Panjete i svih saboraca koji su položili svoje živote u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Cvijeće na mezarje u haremu Alipašine džamije položili su članovi Udruženja "1. Slavna – 111. Viteška brigada Sarajevo", predstavnici boračkih kantonalnih i općinskih udruženja, veterani brigade, porodice šehida i poginulih boraca, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

Nusret Aganović, predsjednik Udruženja "1.Slavna-Viteška brigada" Sarajevo, koji je jedan od saboraca rahmetli Envera Šehovića, podvlači kako je današnji dan važan datum za historiju.

- Ovo je važan datum za čitavu historiju, da nije bilo ovakvih gazija ko što je bio Enver Šehović, oni (neprijatelj) bi bili oko Sarajeva i do 1995. Imali smo dobru viziju, dobre saborce i krenuli da oslobađamo BiH. Enveru rahmetli bio je san da oslobodi Vogošću i da krenemo prema Ilijašu. Nažalost, jedna granata koja je pala na komandno mjesto, koje je bilo 500 metara iza linije. Možete zamisliti kakav je bio borac, bio uz svoje vojnike i saborce, koje je uvijek hrabrio, tako je i poginuo - kazao je Aganović, te dodao:

- Enver Šehović je jedan Enver Šehović na Žuči i njega ne može niko zamijeniti. Mi njega pamtimo i pamtimo ćemo ga dok smo živi, generacije će to prenositi s koljena na koljeno.

Na obilježavanju su bili predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elvedin Okerić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i mnogobrojni građani. 

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma planirano je i da se cvijeće položi i na mjestu pogibije, kao i na Spomen oblježju Jezero. Također, danas će biti održana i premijera filma o heroju oslobodilačkog rata ’92-’95 Enveru Šehoviću, u "Dječijoj kući", općine Novo Sarajevo, u ulici Grbavička bb (kod Jordanske džamije).

Šehović je poginuo na današnji dan 1993. u odbrani brda Žuč. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina, u općini Foča. S 15 godina Šehović je u Sarajevu upisao Srednju vojnu školu, a zatim Vojnu akademiju u Beogradu. U 25. godini pridružio se Teritorijalnoj odbrani Bosne i Hercegovine.

Šehović se proslavio komandujući Prvom slavnom kasnije viteškom motorizovanom brigadom. Prva slavna - 111. viteška brigada postat će jedna od najuspješnijih brigada i na ratištu van Sarajeva.

Među borcima Prve slavne i Druge viteške brigade koje su osvajale i odbranile Žuč bio je najveći broj dobitnika ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" u Armiji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.