Četvrtak, 27.02.2020.

Godinjska brda

Obilježena 24. godišnjica od pogibije osam policajaca na Treskavici

Cvijeće su položile delegacije Općine Hadžići, Koordinacije boračkih udruženja Hadžići, Kantona Sarajevo te saborci i porodice poginulih policajaca

Posljednjeg dana agresije na BiH, 11.oktobra 1995. godine na Treskavici je poginulo osam pripadnika MUP-a RBiH: Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić, Erik Tiro, Edin Hajro, Rusmir Nikšić, Šaban Muhibić i Šemsudin Čilaš. Taj dan je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Tim povodom danas je na platou Godinjskih brda u Trnovu, na spomen-obilježju položeno cvijeće i proučen Jasin.

Cvijeće su položile delegacije Općine Hadžići, Koordinacije boračkih udruženja Hadžići, Kantona Sarajevo te saborci i porodice poginulih policajaca.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, učesnik tih oktobarskih događaja na Treskavici 1995. godine.

-  I ja sam jedan od onih koji su tu taj dan bili. Znamo kako se to odigravalo. To je bio jedan užasno težak dan kada se 90 posto njihove vatrene moći okrenulo i skoncentrisalo na brdo Hum. Nismo u prvi mah znali ko je tu, ali smo između sebe govorili: "daj Bože da tu iko živ ostane". To je izgledalo toliko strašno. Navečer smo saznali da je osam naše braće i još četverica njih iz Kiseljaka i Kreševa poginulo na tom položaju. Prošlo je 24 godine. Svi smo svoje utiske formirali. Međutim, danas na ovome mjestu trebamo uzeti zavjet da se borimo kako su se i oni borili. I mi smo bili spremni dati svoje živote, ali nismo bili takve sudbine. Nisu dobre namjere oko nas. Nije dobro djelovanje oko nas. Rijetko na kojem mjestu je rame uz rame sa Armijom RBiH policija vodila svaku bitku, a  to se desilo na našem području. Moramo im odati to priznanje. Svaki put kažemo da je prostor općine Hadžići jedinstven prostor u kome ni iz jedne važne bitke policija nije izostala. Da ne govorimo o tome da su nam bili prvi oslonac u pokretanju otpora nastupajućoj agresiji - rekao je Ejubović, saopćeno je iz Općine Hadžići.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh