open-navfaktor-logo
search
Zid šutnje
Novinar Muslimović 2017. je izvijestio o tvrdnjama svjedoka: Tužilaštvo ne odgovara na pitanja o Viškoviću
Admir Muslimović, novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN), jedini je novinar koji je prisustvovao ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine kada je zaštićeni svjedok M-16 u predmetu "Josipović i drugi" tvrdio da mu je Radovan Višković, sadašnji premijer entiteta RS, nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima. 
18.09.2020. u 14:36
get url
text
get url
text

Svjedok je tokom istrage u ovom predmetu tvrdio isto tužiocima nekoliko godina ranije, da bi na ročištu u ljeto 2017. godine ponovio i u sudnici kako mu je Višković nudio novac da se prekopavaju i premještaju tijela iz grobnice u Milićima. 

Novinar Muslimović se dobro sjeća tog svjedočenja, a za Faktor pojašnjava i kako je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine tražio informacije u vezi s eventualnom provjerom navoda svjedoka, međutim, naišao je na zid šutnje. 

VEZANI TEKST - Sumnjivo lice Radovan Višković: Lajčak mu oduzeo dokumente, godinama se sumnjiči za premještanje grobnica

- Suđenje u predmetu "Josipović i drugi" traje dugo, pa su mediji vjerovatno izgubili interes ili su već navikli da sadržaj mogu preuzeti od BIRN-a. Koliko se sjećam, osim mene u sudnici od novinara nije bio više niko. Sjećam se i svjedoka jako dobro, imena njegovog, prezimena se ne sjećam, ali budući da se radi o zaštićenom svjedoku, da ne govorimo sad o tome. Svjedok je govorio o Viškoviću, a spominjao ga je kao direktora u rudniku "Boksit" u Milićima. Govorio je o predmetnom događaju, o tome kako mu je Višković nudio ogroman novac da se prekopavaju grobnice, to je bio period 1996. godine. Svjedok je, koliko se sjećam, rekao da je tu ponudu odbio. Ne sjećam se da je govorio o njegovoj poziciji zastupnika u NSRS, ali mi je ime "zvonilo" u glavi. Tek kasnije kad je imenovan za premijera, sve to je dobilo na značaju, na neki način - kaže Muslimović.

BIRN-ov izvještaj sa ročišta na kojem se spominje Višković objavljen je 6. juna 2017. godine i to je prvi put da se ime sadašnjeg premijera, a tada zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, spominje u medijima, a u vezi s masovnim grobnicama u Milićima. Međutim, iako je Višković itekako bio poznat široj javnosti, iako su tvrdnje svjedoka bile kompromitirajuće po istaknutog zvaničnika jedne od najvećih političkih partija u BiH (SNSD), niko se na to nije osvrtao. Zaštićeni svjedok o osobi po imenu Radovan Višković je govorio kao o jednom od rukovodilaca u rudniku u Milićima. Nije pominjao njegov politički angažman, niti je pitan u sudnici da li se radi o istoj osobi. U Viškovićevoj biografiji na stranici Vlade RS-a se navodi da je nakon završetka ratnih dešavanja došao u Miliće, na mjesto izvršnog direktora Saobraćaja u kompaniji Boksit a.d. Milići. 

- BIRN BiH, odnosno ja kao autor tog teksta, poslije smo htjeli raditi tu temu. Lično sam zvao Viškovića, on se nije javljao. Sjećam se i da sam mu poslao poruku, isporučena je i viđena, ali nikada nije odgovorio na moj upit. Tačno 4. maja ove godine sam na adresu Tužilaštva BiH poslao novinarski upit s pitanjima o eventualnoj provjeri navoda svjedoka, odnosno eventualnom pokretanju istrage i to nakon aktualiziranja te priče. Naime, na društvenim mrežama je "kružila" fotografija tog mog teksta, što me i podsjetilo da se vratim na temu, jer sama po sebi činjenica da se radi o aktuelnom premijeru koji je navodno nudio prekopavanje masovnih grobnica i da to ponovo intrigira javnost, iziskivalo je da se ispita i piše o tome. Pitao sam Tužilaštvo da li su po službenoj dužnosti pokrenuli ikakvu provjeru i istragu, ali odgovor nikada nisam dobio - kaže Muslimović. 

Tvrdnje o Viškovićevoj navodnoj umiješanosti u prekopavanje masovnih grobnica ili eventualnoj umiješanosti u druge zločine tokom rata, novinar BIRN-a je pokušao provjeriti i preko povratnika Bošnjaka u Milićima, a koji su pretrpjeli torture tokom rata. Konkretne informacije nije dobio. 

- Nisam uspio nikoga naći ko bi potvrdio tu izjavu svjedoka ili nekog ko je viđao Viškovića tokom ratnih dešavanja - kaže Muslimović te dodaje da tokom istraživačkog rada o ratnim zločinima nije uspio naći bilo kakve podatke u vezi s Viškovićem. 

Budući da se pred Sudom BiH vode postupci koji obuhvataju neriješena ubistva Srebreničana na području Milića, gdje masovne grobnice još nisu otkrivene, a svjedok državnog Tužilaštva je iznio podatke o osobi koja je, kako je tvrdio, umiješana u prikrivanje posmrtnih ostataka žrtava genocida, bilo je za očekivati da Tužilaštvo po službenoj dužnosti provjeri navode. Međutim, do danas nije poznato da li je bilo šta učinjeno. 

VEZANI TEKST - Prikrivanje masovnih grobnica: MC Srebrenica traži istragu o krivičnoj odgovornosti Radovana Viškovića

Svjedočenje M-16 ponovo je tema u medijima, a Memorijalni centar Srebrenica se oglasio saopćenjem u kojem traži da to bude relevantna tema i za Tužilaštvo BiH. Oni pozivaju Tužilaštvo da pokrene istragu o Viškovićevoj krivičnoj odgovornosti. 

- U navodima za koje nemamo razloga da ne vjerujemo da su autentični, naznačena je izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje ime "Radovan Višković" sa lokacijama vezanim za genocid u Srebrenici, ali i za kasnije prikrivanje i premještanje, te aktivno poticanje na učešće u prikrivanju masovnih grobnica. Ohrabrujemo članove porodica žrtava, ali i sve savjesne građane Bosne i Hercegovine, da zatraže od Tužilaštva BiH poduzimanje istražnih radnji, podnošenjem krivičnih prijava protiv Viškovića, smatrajući da su informacije dostupne u javnosti dovoljan osnov za podnošenje krivične prijave i pokretanje istrage - poručuju, između ostalog, iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.