U Modriči je pripremljen spisak po kojem 17 radnika već u februaru postaju tehnološki višak, a koliko njihovih kolega bi se moglo naći u toj situaciji do kraja godine, niko ne zna, piše Srpskainfo.

Radnici obje rafinerije su zabrinuti za svoja radna mjesta nakon što je prije više od godinu dana u požaru uništeno postrojenje rafinerije u Bosankom Brodu, te obustavljena i proizvodnja, a već prošle godine počela su i otpuštanja radnika kao tehnološki višak.

Neki sada razmišljaju i da sami potraže posao negdje drugo, umjesto da čekaju da postanu tehnološki višak, a sindikati su o svemu tome već obavještavali i Vladu, i javnost u RS. Tehnološkim viškom se uglavnom proglašavaju KV radnici, oni sa srednjom stručnom spremom, te VKV radnici, dok oni sa višom i visokom stručnom spremom za sada nisu sporni.

To je jedan od razloga da i radnici sve više sumnjaju da se ne namjerava obnoviti proizvodnja nafte u Bosankom Brodu, kao ni ponovo pokrenuti proizvodna linija u Modriči koja, takođe, nije u funkciji nakon brodske havarije. Sve je izvjesnije, smatraju i u sindikatu, da se u Brodu ide na to da postrojenje više ne radi kao rafinerija nafte, već kao gasni terminal.