open-navfaktor-logo
search
Kadar SDA
Novi direktor RMU Banovići Elvir Salihović: Situacija veoma ozbiljna, nemamo pravo na neuspjeh
Uprava Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići održala je danas prvu sjednicu, nakon što je jučer Nadzorni odbor, po saglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, imenovao novog direktora i njegove najbliže saradnike.
09.07.2021. u 16:35
get url
text
Prva sjednica nove Uprave RMU "Banovići"

Funkciju direktora Rudnika naredne četiri godine obnašat će Elvir Salihović, Kenan Modrić je novi direktor za pravne poslove, Azur Bećirović direktor za ekonomske poslove, Elvir Jamaković tehnički direktor i Damir Mrkonjić direktor za investicije. Svi su izabrani na mandat od četiri godine.

Jedna od tema prve sjednice bila je finansijska situacija, a ona je, najblaže rečeno, veoma zabrinjavajuća.

- Zaključno s 2020. godinom kapital RMU Banovići iznosi 115 miliona KM, a ukupne obaveze iznose 104 miliona KM. Situacija je veoma ozbiljna, a za to su zaslužne uprave koje su rudnik vodile u u posljednjih desetak godina. Privremena uprava, koja je radila prije nas, na čelu s Fadilom Kudumovićem, započela je proces stabilizacije jer su oni u 2020, godini pandemije, ostvarili bolji rezultat nego uporava na čelu s Muneverom Čergićem 2019. godine - kaže novi direktor RMU Banovići Elvir Salihović.

Podsjećamo, Munever Čergić dugogodišnji je saradnjik Mirsada Kukića, predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA), koji je na čelo rudnika došao davne 1994. godine i od tada do 2019. godine, uz pomoć svojih kadrova, suvereno vladao ovom državnom kompanijom.

- Imali smo nedomaćinski odnos prema rudniku posljednjih 10-15 godina. Pokrenuti su neki projekti koji su dugoročno napravili problem. Nama sada slijedi konsolidacija poslovanja, stabilizacija da bi održali likvidnost, a sve s ciljem borbe za svako radno mjesto. U biti trebamo nastaviti ono što je počela uprava na čelu s Kudumovićem. Naime, oni su u 2020. godini imali veće prihode, dobit i benefite za radnike, nego što je to bilo godinu ranije - kaže Salihović.

Dodaje da je bivši direktor Čergić u posljednjih 15-ak dana obavljanja funkcije svim svojim nasljednicima stavio uteg oko vrata potpisujući ugovore za investicije koje se nisu pokazale kao opravdane.

- Ono što je nama neophodno jeste podrška Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH. Treba nam partnerski odnos jer mi smo veoma bitan faktor za stabilnost elektro-energetskog sistema - kaže Salihović.

Novi direktor Elvir Salihović kadar je Stranke domokratske akcije (SDA) Banovići, a na ovu poziciju dolazi sa pozicije savjetnika načelnika Banovića Bege Gutića. Diplomirani je ekonomista, a u RMU Banovići bio je član Odbora za reviziju.

- Nova uprava će uraditi sve da stanje stabiliziramo i da svakog mjeseca osiguramo plaće radnicima. Želimo prikazati stvarno stanje u rudniku, ali to ne želimo koristiti kao alibi jer mi nemamo pravo na neuspjeh - poručio je novi direktpr RMU Banovići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.