open-navfaktor-logo
search
Šta je u pozadini
Novi čin Dodikovog državnog udara: Civilna zaštita RS-a prekinula saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH
Uprava Civilne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska prekida svaku dalju saradnju i komunikaciju sa Ministartsvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, i to na period od 90 dana, od 17. marta do 16. juna. 
21.03.2022. u 16:05
get url
text

Kako se navodi u službenom dokumentu koji potpisuje vršilac dužnosti direktora Uprave Milan Novitović upućeno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, razlog za ovaj potez je taj "što se Ministarstvo sigurnosti BiH na drzak i nekorektan način miješa u unutrašnje stvari Republičke uprave civilne zaštite RS-a".

Navedno je kako u narednih 90 dana CZ RS-a neće učestvovati u daljim aktivnostima, vježbama i programima koji su započeti u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH. 

Dalje, tvrde kako je dio nadležnosti iz oblasti zaštite i spašavanje prenesen sa entitetskog na državni nivo i to kao posljedica pritiska međunarodnog faktora.

Ovo je očigledno nastavak puzajućeg državnog udara koji već nekoliko mjeseci pokušava provoditi vlast u RS-u, predvođena čelnikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.