open-navfaktor-logo
search
Prijava uredna, ali...
Nove izborne prevare: Umjesto u Norvešku, CIK glasačke listiće poslao u Srbiju
Njen zahtjev je ispunio sve potrebne uvjete, što je i potvrđeno u registru CIK-a, ali uz "sitnu" korekciju podataka zbog kojih glasački listići nikada nisu dospjeli do njene adrese
30.09.2018. u 13:47
get url
text

Centralna izborna komisija (CIK) BiH, ponavljaju iz te institucije, sumnja u zloupotrebu ličnih podataka i falsifikovanje dokumenata s ciljem izbornih prevara. Problem je, priznala je donedavna predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić, eskalirao i sve sumnjive prijave će dokumentovati i proslijediti Tužilaštvu BiH.

Stotine osoba koje su do sada otkrile da su mimo njihovog znanja registrovane za glasanje iz inostranstva, uglavnom iz Srbije i Hrvatske, žrtve su, najčešće je obrazloženje, zloupotrebe ličnih podataka u režiji NN lica. Međutim, "NN lica" se, čini se, kriju i u CIK-u.

Potvrđuje to primjer Adise Mujanić, koja živi u Norveškoj i koja se uredno prijavila za glasanje putem pošte. U prijavi, koja je u posjedu Faktora, navedena je njena tačna adresa stanovanja, kontakt telefon i ostale informacije potrebne za registraciju i glasanje putem pošte.

Njen zahtjev je ispunio sve potrebne uvjete, što je i potvrđeno u registru CIK-a, ali uz "sitnu" korekciju podataka zbog kojih glasački listići nikada nisu dospjeli do njene adrese.

Za CIK se ulica Vangsgata 16A u gradu Sandnesu ne nalazi u Norveškoj već u - susjednoj Srbiji.

Provjerom podataka na osnovu broja pošiljke utvrđeno je da su njeni glasački listići otpremljeni 30. augusta te da su 6. septembra stigli u Beograd.

Očigledno je da krivci za izborne manipulacije nisu samo treća lica koja su zloupotrebljavala tuđe podatke, već da se sličnim aktivnostima bave i uposlenici CIK-a, sa ili bez znanja svojih nadređenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.