Kako je kazao gradonačelnik Dervišagić, razgovarano je o aktuelnim projektima na području Gradačca, prije svega o pitanju izgradnje nove vodovodne mreže, te o planiranim radovima na rekonstrukciji kompleksa starog grada.

- Također smo razgovarali o stanju privrede i potrebama privrednika u Gradačcu i ovo je bila prilika da razgovaramo o projektima koji čekaju na realizaciju i nekima koji su u toku, a veoma su značajni za Gradačac i ovim putem se želim zahvaliti Vladi FBiH na pomoći - izjavio je Dervišagić.

Premijer Novalić je naglasio da su za posjetu odabrani gradovi u TK značajni za izvoz, a koje je Vlada FBiH u proteklom periodu finansijski podržala.

- Pored toga, sanirat ćemo sjeverni zid Kule Zmaja od Bosne, jer je to jedan od simbola BiH. U Gradačcu su putne komunikacije također jedna od glavnih tema, nešto od toga smo završili, a došli smo i da najavimo novi transfer poticaja u septembru. Vlada FBiH će nastaviti s podupiranjem privrede, a ovaj put će biti dodijeljeno više sredstava, tačnije 105 miliona u odnosu na prošlih 90 - kazao je Novalić.

Kako je kazao, Vlada FBiH će ovaj put pomoći obrtnike i neke izvoznike koji prošle godine nisu ispunili uslove, a 60 miliona KM će biti namijenjeno obrtnicima.

Novalić je danas u Gradačcu obišao privredno društvo Hasić - drvo koje proizvodi drvene igračke i koje svoje proizvode izvozi.

- U okviru ovakvih posjeta uvijek kombinujemo i obilazak neke fabrike koju smo podržali svojim prošlogodišnjim programom da vidimo kako sve to funkcioniše na terenu, kao što smo uradili i u Srebreniku – izjavio je Novalić.

Hasić–drvo d.o.o. Gradačac je jedna od 388 izvozno orijentisanih firmi iz TK koja je dobila finansijsku podršku u 2020. godini kroz Uredbu Vlade FBiH o interventnim mjerama.

- Fabrika se nalazi u blizini Gradačca, ima 180 zaposlenih i jedinstvena je, ne samo po tome što je koristila naša sredstva i što je izrazito izvozna, već što je u toku prošle godine bila jedna od rijetkih koja uspjela povećati broj zaposlenih – naveo je Novalić.

Tokom posjete, kako je dodao, razgovarali su o problemima sa kojima se suočava ova firma u svom poslovanju, te kako im se može pomoći da ih riješe i pruži podrška njihovom daljnjem razvoju.

Ova firma je kroz te mjere ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa dobila finansijsku pomoć od 102.285,42 KM.