open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić u Gradačcu najavio novi transfer poticaja i posjetio fabriku igračaka
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, u sklopu posjete Tuzlanskom kantonu, boravio je danas u radnoj posjeti Gradu Gradačcu, gdje se sastao s gradonačelnikom Edisom Dervišagićem.
23.07.2021. u 16:44
get url
text

Kako je kazao gradonačelnik Dervišagić, razgovarano je o aktuelnim projektima na području Gradačca, prije svega o pitanju izgradnje nove vodovodne mreže, te o planiranim radovima na rekonstrukciji kompleksa starog grada.

- Također smo razgovarali o stanju privrede i potrebama privrednika u Gradačcu i ovo je bila prilika da razgovaramo o projektima koji čekaju na realizaciju i nekima koji su u toku, a veoma su značajni za Gradačac i ovim putem se želim zahvaliti Vladi FBiH na pomoći - izjavio je Dervišagić.

Premijer Novalić je naglasio da su za posjetu odabrani gradovi u TK značajni za izvoz, a koje je Vlada FBiH u proteklom periodu finansijski podržala.

- Pored toga, sanirat ćemo sjeverni zid Kule Zmaja od Bosne, jer je to jedan od simbola BiH. U Gradačcu su putne komunikacije također jedna od glavnih tema, nešto od toga smo završili, a došli smo i da najavimo novi transfer poticaja u septembru. Vlada FBiH će nastaviti s podupiranjem privrede, a ovaj put će biti dodijeljeno više sredstava, tačnije 105 miliona u odnosu na prošlih 90 - kazao je Novalić.

Kako je kazao, Vlada FBiH će ovaj put pomoći obrtnike i neke izvoznike koji prošle godine nisu ispunili uslove, a 60 miliona KM će biti namijenjeno obrtnicima.

Novalić je danas u Gradačcu obišao privredno društvo Hasić - drvo koje proizvodi drvene igračke i koje svoje proizvode izvozi.

- U okviru ovakvih posjeta uvijek kombinujemo i obilazak neke fabrike koju smo podržali svojim prošlogodišnjim programom da vidimo kako sve to funkcioniše na terenu, kao što smo uradili i u Srebreniku – izjavio je Novalić.

Hasić–drvo d.o.o. Gradačac je jedna od 388 izvozno orijentisanih firmi iz TK koja je dobila finansijsku podršku u 2020. godini kroz Uredbu Vlade FBiH o interventnim mjerama.

- Fabrika se nalazi u blizini Gradačca, ima 180 zaposlenih i jedinstvena je, ne samo po tome što je koristila naša sredstva i što je izrazito izvozna, već što je u toku prošle godine bila jedna od rijetkih koja uspjela povećati broj zaposlenih – naveo je Novalić.

Tokom posjete, kako je dodao, razgovarali su o problemima sa kojima se suočava ova firma u svom poslovanju, te kako im se može pomoći da ih riješe i pruži podrška njihovom daljnjem razvoju.

Ova firma je kroz te mjere ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa dobila finansijsku pomoć od 102.285,42 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.