open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH u Goraždu
Novalić: Bosansko-podrinjski kanton ima najbrži ekonomski oporavak od Covida
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić s federalnim ministrima energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, te prometa i komunikacija Denisom Lasićem boravi u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, gdje je razgovarao sa premijerkom tog kantona Aidom Obućom i njenim saradnicima.
12.05.2021. u 12:09
get url
text
get url
text

Novalić je nakon sastanka izjavio da je razlog njihove posjete sagledavanje utjecaja mjera Vlade FBiH na terenu i to prije svega u sredinama koje nazivaju industrijskim.

Prema njegovim riječima, takva sredina je svakako i Goražde, odnosno Bosansko-podrinjski kanton.

- Svima su već poznati podaci da prva četiri mjeseca imamo izrazite znake privrednog oporavka. Izvoz nam je skočio više od 17 posto, isto tako industrijska proizvodnja. Pokrivenost uvoza izvozom nikada nije bila 65 posto kao što sada imamo. Imamo prilično dobar povratak uposlenih na radna mjesta koji su bili otpušteni u doba lockdowna i općenito. Neke smo mjere kreirali, emitovali smo puno novca i želimo da vidimo kako se to sve odražava na terenu – naveo je premijer Novalić.

Prema njegovim riječima, premijerka BPK Aida Obuća je govorila o prilično masivnoj pomoći od Vlade Federacije.

Dolaze i nove kompanije

- Kada se sve sabere, dođemo na prilično visokih 16-17 miliona KM, što je znatno više po glavi stanovnika nego što pomažemo druge kantone. Ali zauzvrat Bosansko-podrinjski kanton nam vraća to tako što zaista ima najbrži ekonomski oporavak od Covida - kazao je federalni premijer.

Istaknuo je da je 86,5 posto svih otpuštenih vraćeno u ovom periodu i "mi smo veoma zadovoljni".

- Dolaze i nove kompanije, jednu takvu ćemo posjetiti. Spremni smo i otvoreni za dalje podupiranje. Nikako ne možemo zaboraviti i kapitalne projekte koje ovdje radimo. Jedan od njih je tunel Hranjen. To je 82 miliona KM samo u ovom dijeljenju, sve skupa će završiti negdje oko 200 ili 190 – naveo je premijer Novlić.

Premijerka  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća je nakon sastanka ocijenila da je ova posjeta veoma značajna za BPK i sve njegove građane, zato što je ovo još jedan primjer koliko Vlada Federacije BiH, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, ima senzibiliteta kada je u pitanju ovaj kantion.   

Kaže da su razgovarali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te su premijera izvijestili da je ona zadovoljavajuća, odnosno da imaju trenutno 34 aktivna slučaja na području BPK i da se smanjio broj osoba koje su na hospitalizaciji.

- Također smo izvijestili premijera Novalića da smo krenuli sa vakcinacijom stanovništva i da smo prvi kanton koji je počeo sa vakcinacijom građana starijih od 65 godina koji imaju hronična oboljenja – navela je premkijerka Obuća.

Prema njenim riječima, resorne ministre su izvijestili o aktivnostima koje se vode na području ovog kantona, a koje su iz nadležnosti njihovih ministarstava.

Izgradnja tunela Hranjen

- Razgovarali smo o trenutnoj situaciji kada je u pitanju izgradnja tunela Hranjen. Danas ćemo obići sjeverni portal tunela Hranjen, gdje ćemo se uvjeriti u intenzitet i kvalitet radova koji se obavljaju. Također smo sa resornim ministrom razgovarali o podršci privrednim subjektima, koja je bila veoma značajna kada je u pitanju Federalno ministarstvo – kazala je Obuća.

Istaknula je da je privreda osjetila tu podršku, te se nada da će ta podrška biti i u toku 2021. godine.

Napomenula je da je BPK kanton koji je izvozno orijentiran i "vapi za novima investicijama".

Obuća je kazala da će delegacija Vlade FBiH obići jednu novoosnovanu firmu koja će u perspektivi zapošljavati od 150 do 400 radnika, imajući u vidu 2021. godinu, kao i narednu godinu.

Naglasila je da je ovo veoma značajan posjeta koja je došla u prvom trenutku, kada se ovaj kanton oporavlja od posljedica COVID-19, kada je u pitanju, kako epidemiološka situacija, tako i broj investicija i broj zaposlenih na području BPK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.