Kako ste jučer preživjeli dešavanja u NSRS-u? Je li taj četvrti mandat SNSD-a zapravo onaj koji je pripao vama? Vi ste bili na listi Ranke Perić Romić koja je na kraju imala 12 glasova.

Jeste, ja sam taj četvrti delegat. Nas je SNSD predložio, a mi ćemo tamo (Dom naroda PS BiH) biti kandidat NRSR-a. Imamo namjeru da provodimo stavove institucija Republike Srpske. Što se tiče mog izbora, bio je neki svojevrsni fotofiniš. Dobro je ispalo.

Za mnoge je i dalje sporan taj nevažeći listić. Šta mislite da je presudilo da rezultat bude upravo ovakav?

Glasački listić nije sporan, on je očigledno nevažeći. Neko od tih zastupnika jasno ga je napravio nevažećim. Pokazalo se da SDS nije siguran u vlastite redove. Vidite šta se dešavalo sa SDS-om i PDP-om, da su dominatne figure izašle sa čvrstim stavovm protiv svojih stranaka. SDS nije imao povjerenje da će njegovi ljudi glasati kako je dogovarano pa su se osigurali sa glasovima iz Pokreta za državu.

Šta ako CIK prihvati da je isprava listić?

Mislim da CIK neće sebi dozvoliti takav izlet u neregularnost.

Umjesto SDA i DF-a sada će u vlasti, najvjerovatnije, biti stranke "Osmorke". Za SNSD pogodniji ili teži partner?

Ono što je dobro, za razliku od prije četiri godine, nismo dočekani sa uvjetima. Mi smo više od godinu dana opstruirani, postavljani su pred nas nemogući uvjeti koji su protive zakonu. Iz "Osmorke" se čulo da su spremni poštovati politički realnost. Pretpostavka je da ćemo se moći lakše dogovarati. SDA je pokušala i negdje uspila zadržati kadove SDS-a i PDP-a cijeli prošli mandat. Ne očekujem da će se to sada desiti, kazala je za N1.