open-navfaktor-logo
search
Uspjeh naučnika
Nova poslastica: Dugine boje se presijavaju kroz čokoladu
Švicarski su napravili kalup koji omogućava utiskivanje više od jedne čokolade odjednom
30.12.2019. u 10:13
get url
text
Čokolada se presijava

Grupa naučnika sa Univerziteta ETH u Cirihu i FHNV Univerziteta prirodnih nauka i umjetnosti sjeverozapadne Švicarske patentirala je postupak iz kojeg se dugine boje presijavaju kroz čokoladu tj,  čokoladne kolače,.... a da pritom ne koriste vještačke boje za hranu.

Čitava priča počela je u hodniku univerzitetske zgrade, pošto su naučnici za hranu Patrick Ruhs i Etienne Jeoffroi te fizičar Henning Galinski počeli da pričaju o čokoladi tokom pauze za kafu.

Oni su se tom prilikom zapitali da li se može napraviti čokolada u nekim drugim bojama, osim u običnim i klasičnim smeđoj i bijeloj. Zaintrigiralo ih je kako to mogu da ostvare, pa su krenuli da eksperimentišu i podrobno istražuju čokoladu i kako zapravo ona dobija boju.

U kuhinji Univerziteta ETH, su proučavali i prvi ogled im je bio sa jestivim zlatnim i titanijumskim prevlakama. U zavisnosti od debljine premaza čokolada bi se presijavala zlatno-žuto, odnosno tamno plavo. Ipak, proces im se učinio previše složenim i nepraktičnim pošto je temperatura čokolada od 31 stepen znatno otežala premazivanje.

Zato im je u pomoć pritekla studentkinja matematike Anita Zing, koja takvu tehniku proučava za svoj master. Shvatili su da ne treba da koriste aditive i da boje oblogu čokolade, već samo njenu površinu..

Uz pomoć Per Magnusa Kristiansena i Jerome Verdera, dvojice stručnjaka za površinske premaze, napravili su kalup koji omogućava utiskivanje više od jedne čokolade odjednom, a tim je spreman predstaviti svoje rješenje čokoladnim kompanijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.