open-navfaktor-logo
search
Zbunjujuće
Njihova imena niko ne zna: Arbitri iz "akcije VAR" pozvani na seminar, ali neće suditi Prvu ligu FBiH
"Akcija VAR" krajem novembra prošle godine uzdrmala je sportsku javnost u Bosni i Hercegovini.
20.02.2020. u 17:02
get url
text

Tada su službenici SIPA-e zbog postojanja sumnje da su počinili organizovani kriminal, te zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, Tužilaštvu BiH predali pet osoba, a  najavljeno je da će protiv ukupno njih 12 biti podnesene krivične prijave.

Tri mjeseca kasnije, nakon što je zimska pauza ušla u završnicu, konkretnih odluka nema.

Prva liga Federacije BiH, čiji su "opseg djelovanja" gotovo svi umiješani u "akciju VAR", počinje 7. marta, a predstojećeg vikenda bit će održani seminari za sudije. Odlukom Komiteta za sudije i suđenje NS Federacije BiH, na seminaru će se pojaviti i arbitri čija imena su mediji pominjali u pomenutoj akciji i koje je Izvršni odbor NS FBiH, navodno, suspendovao još u novembru.

- Dvojica članova Komisije bili su protiv, a dvojica "za", a u ponovljenoj sjednici presudio je glas predsjednika (Slavko Zovkić, op.a). On je dozvolio da sve sudije prisustvuju seminaru - potvrđeno je za Faktor iz NS FBiH.

Iz Federalnog saveza pojašnjeno nam je da sudije "čije su aktivnosti obustavljene" neće biti delegirane za utakmice u proljetnom dijelu "dok Izvršni odbor ne donese drugačiju odluku".

Ali, tu nastaje problem i potpuno zbunjujuća pozicija. U Federalnom savezu nemaju imena sudija "čije su aktivnosti obustavljene", te nam u ovom trenutku nisu mogli kazati koji arbitri neće biti delegirani.

- Lista sudija koje mogu, odnosno ne mogu suditi u proljetnom dijelu sezone, vjerovatno će biti precizirana na predstojećem semiranu - kazali su za Faktor iz Federalnog saveza.

S druge strane Kenan Bajraktarević (sudija), Ilija Živković (sudija), Vladimir Dominković (bivši član Komisije za sudije i suđenje NS FBiH), Ante Bilješko (bivši član Komisije za sudije i suđenje NS FBiH) i Fuad Zahirović (kontrolor suđenja) dobili su zabrane od Suda BiH da ne smiju obavljati nikakve poslove u organizaciji NS FBiH, pa stoga Bajraktarević i Živković neće ni biti na seminaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.