open-navfaktor-logo
search
Srbija i mafija
Njemački mediji: Belivuk je nezgodno pitanje za Vučića
Srbiju potresaju otkrića o povezanosti države i organizovani kriminala, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
09.03.2021. u 09:13
get url
text

- Stvar je pokrenuo predsjednik Aleksandar Vučić, premda je istovremeno pokušao negirati kontakte države i podzemlja - navode ove novine, a prenosi Deutsche Welle.

Ocjenjuje se da je konferencija za medije u subotu, koju su prenosili deseci televizija, "bila neobična čak i za  prilike gdje je uobičajena medijska sveprisutnost predsjednika".

- Vrhunac predsjednikovog izlaganja bila je prezentacija grozno osakaćenih tijela i odsječenih glava. Najavljeno je da će takve fotografije biti prikazane uz upozorenje da se djecu skloni od malih ekrana.

VEZANI TEKST - Majka žrtve Veljine grupe nakon objave šokantnih snimaka: "Vučiću, zašto si nam to uradio?"

Zločini se pripisuju ekipi Veljka Belivuka, vođe jedne skupine Partizanovih navijača.

- To što se država najednom odlučno suprotstavlja Belivuku i saučesnicima, koje se tereti za ubistva, iznude, otmice i trgovinu drogom, trebalo bi za pristojnu većinu srpskog stanovništva biti razlog da se odahne.

Novinar Michael Martens piše u tekstu za FAZ da su "Belivukovi ljudi već bili viđani kao redari na priredbama predsjednika".

- Ako zaista dođe do procesa protiv Belivuka – ako i on ne padne kao žrtva smrtonosnih incidenata čestih u tom miljeu – bit će zanimljivo čuti što optuženi ima reći o odnosima sa sadašnjim državnim vrhom - piše Martens.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.