Naime, nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets objavio je 3. februara na Twitteru "da će na jugu Turske prije ili kasnije doći do potresa magnitude 7.5 po Richteru".

Podsjetio je na to i u današnjoj objavi nakon što je upravo tu regiju jutros pogodio razorni zemljotres magntitude 7,7 po Richteru.

 

- Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim zemljotresima uvijek prethodi kritično kretanje planeta, kakvo smo imali 4. - 5. februara - napisao je Frank Hoogerbeets.

Međutim, EMSC odbacuje bilo kakve tvrdnje o mogućnosti predviđanja zemljotresa.

- Sve dok metoda nije naučno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naši kanali povezuju sa tvrdnjama o predviđanju - poručili su iz EMSC i dodali:

- I iskreno govoreći, da je neko zaista u stanju predvidjeti zemljotrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u naučnom radu. Kao i uvijek nakon razornih zemljotresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni – navode iz Euromediteranskog seizmološkog centra.