open-navfaktor-logo
search
To je nemoguće
Nizozemski istraživač tvrdi da je predvidio zemljotres u Turskoj, reagirali stručnjaci iz EMSC-a
Stručnjaci iz Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) reagirali su na informacije koje su se tokom dana pojavile na društvenim mrežama da je "nizozemski naučnik predvidio katastrofalni potres koji je rano jutros pogodio Tursku i Siriju".
06.02.2023. u 21:01
get url
text

Naime, nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets objavio je 3. februara na Twitteru "da će na jugu Turske prije ili kasnije doći do potresa magnitude 7.5 po Richteru".

Podsjetio je na to i u današnjoj objavi nakon što je upravo tu regiju jutros pogodio razorni zemljotres magntitude 7,7 po Richteru.

 

- Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim zemljotresima uvijek prethodi kritično kretanje planeta, kakvo smo imali 4. - 5. februara - napisao je Frank Hoogerbeets.

Međutim, EMSC odbacuje bilo kakve tvrdnje o mogućnosti predviđanja zemljotresa.

- Sve dok metoda nije naučno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naši kanali povezuju sa tvrdnjama o predviđanju - poručili su iz EMSC i dodali:

- I iskreno govoreći, da je neko zaista u stanju predvidjeti zemljotrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u naučnom radu. Kao i uvijek nakon razornih zemljotresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni – navode iz Euromediteranskog seizmološkog centra.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.