open-navfaktor-logo
search
SDP predao prijavu
Nikšić uvjeren u pobjedu zajedničkog kandidata: Nije tajna da se priča o Bećiroviću, ali sačekajmo sutra
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, predao je danas u ime ove stranke prijavu i drugu potrebnu dokumentaciju za učešće na izborima zakazanim za 2. oktobar. 
20.05.2022. u 14:35
get url
text

Na pitanje o zajedničkom kandidatu opozicije za člana Predsjednštva Bosne i Hercegovine, kojeg su dogovorile stranke "Trojke", a podršku su najavili iz SBB-a, Nikšić je kazao da nije bilo lako, da su to partije različitog ideološkog sastava, ali da su se okupili oko zajedničkog kandidata.

Ponovio je da će sutra biti održana press konferencija na kojoj će se kandidat obratiti, a neke od stranaka imati i sjednice svojih organa da to formalno potvrde.

- To je čovjek koji je favorit i bit će novi član Predsjedništva BiH - dodao je Nikšić.

Na pitanje da li je to definitivno Denis Bećirović iz SDP-a, Nikšić je odgovorio da nije tajna da se "priča o tom imenu, ali da formalno sačekamo sutra".

Govoreći o problemu neosiguranja novca za provođenje izbora, Nikšić je rekao da će se pod pritiskom javnosti, stranaka i međunarodne zajednice sredstva morati osigurati. 

- Prva prilika je u ponedjeljak da Dom naroda pokaže da je spreman da usvoji zakon koji su predložili zastupnici SDP-a - stava je Nikšić.

Kazao je da OHR ima ovlasti da riješi taj problem, ali da ima i drugih primjera iz 2006. godine kada su entitetske vlade posuđivale novac CIK-u da se održe izbori.

- Gdje SDP participira u kantonalnim vladama i gradskim upravama, spremni smo osigurati novac kao pozajmicu - dodao je Nikšić.

Istakao je i da je priča oko izmjena Izbornog zakna BiH završena jer su izbori raspisani, a da je teško očekivati i tehničke promjene. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.