- Došlo je do prekompozicije vlasti u USK. Mislim da je nekom vrlo kvalitetnom strategijom SDA uspjela da uvuče lokalne organizacije NiP-a i Naše stranke kako bi osigurala alibi da napravi većinu sa NES-om. To je standard. Ko ima većinu može da fomira vladu – rekao je Nikšić.

Dodao je kako očekuje da vidi program oko kojeg su se stranke okupile u USK.

Istaknuo je da se stranke Trojke, kad su u pitanju ostali nivoi vlasti, posebno Federacija BiH, "neće praviti mrtve" nakon što su njihovi koalicioni partneri (NES, SBiH) otišli u vlast sa SDA u USK.

- Naravno da se može dogoditi da ta grupacija u USK bude grupacija i na području Federacije. Ukoliko SBiH i NES izađu, a imamo uvjeravanja da nemaju namjeru, vidjet ćemo šta će se dešavati - kazao je.

Dodao je kako je "do večeras bio potpuno izvjestan stav partija Trojke da potpuno zatvaraju vrata drugoj priči, ali da su sad odškrinuta vrata i za neke druge stvari".

- Ne vidim zašto i Trojka ne može razgovarati. Očekuje nas ozbiljan razgovor i da na kraju donesemo odluku šta i kako. Još uvijek je naš prvi izbor ono što smo potpisali. Očekujemo da to važi i za sve druge - kazao je Nikšić.