open-navfaktor-logo
search
Turbulencije
Nikšić najavio promjene na čelu KO SDP-a Sarajevo: Očekuje se Mašićeva smjena, ovo su mogući nasljednici
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić najavio je promjene na čelu Kantonalnog odbora te stranke u Sarajevu.
16.01.2021. u 10:41
get url
text

Nikšić je za srijedu najavio održavanje sjednice Predsjedništva SDP-a, kazavši da će se na njoj analizirati rezultati Lokalnih izbora, te da će doći do, kako je kazao, pospremanja i raspuštanja određenih organizacija i organa.

- Mi želimo 2022. godine biti, a i ovako smo, najjača opoziciona partija u BiH, stranka koja je druga u FBiH i učinit ćemo sve da u onim sredinama gdje se prepoznalo da moramo napraviti veći iskorak poput Sarajeva, Zenice, Bihaća, većih centara, Travnika, napraviti određene kadrovske promjene, dovesti neka kadrovska osvježenja, uvesti neke ljude koji bi trebali da budu neko novo lice. Svakako da to ne znači da ćemo bilo koga šikanirati, otjerati, rastjerati. Ljudi ostaju dio tima, dio te priče ali na neke stvari nam ukazuju građani i glasanjem – izjavio je Nikšić u emisiji Polis na TVSA.

Predsjednik SDP-a je istakao da se nije žurilo sa "pospremanjem" s obzirom da su bile u toku aktivnosti sa imenovanjem vlada, izbori u Mostaru i sva dešavanja nakon izbora.

Na čelu Kantonalnog odbora SDP-a trenutno je Damir Mašić, aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Nezadovoljstvo njegovim radom i načinom vođenja kantonalne organizacije prisutno je od ranije, a kulminiralo je nakon optužbi bivšeg generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića o kršenju zakona, zloupotrebama položaja i ucjenama pri izboru predsjednika Kantonalnog odbora.

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

Predmet vezan za ove zloupotrebe je u međuvremenu formiralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje provodi istragu o optužbama koje je Čengić stavio na teret stranačkim kolegama.

Prema informacijama iz SDP-a, nekoliko imena se spominju kao mogući nasljednici Damira Mašića na čelu Kantonalnog odbora u Sarajevu.

Među njima su Saša Magazinović, aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zatim zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović, te Elvis Fejzić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.