open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Nikšić: Mehmedagić je predložen za direktora OSA-e, a Zarić za njegovog zamjenika
Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić potvrdio je da za danas zakazana sjednica nije održana zbog nedolaska članova iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.
16.09.2020. u 14:08
get url
text

- Obavijestili su da je to zbog činjenice da predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije u proceduru za imenovanje poslao i prijedlog za imenovanje glavnog inspektora. Mi smo dobili zvaničan dopis od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u kojem za direktora predlaže Osmana Mehmedagića, a za zamjenika direktora Ristu Zarića, bez prijedloga za glavnog inspektora – izjavio je Nikšić.

To je, dodaje, bio dovoljan razlog da članovi iz HDZ-a BiH ne učestvuju u radu. Uprkos nepostojanju zakonske odredbe prema kojoj se imenovanje glavnog inspektora treba rješavati u paketu sa generalnim direktorom i njegovim zamjenikom, Nikšić je kazao da taj zakon "nije dovoljno precizan".

- On predviđa da nakon imenovanja direktora i zamjenika direktora u roku od mjesec dana bi trebalo da ide glavni inspektor – dodao je Nikšić.

VEZANI TEKST - Otkazana sjednica Komisije za nadzor nad OSA-om, članovi iz HDZ-a se nisu pojavili

Kazao je i da unutar vladajuće koalicije niko nikome ne vjeruje, te da se zbog toga "mora razumjeti" insistiranje članova iz HDZ-a BiH. Kada je u pitanju njegov stav o prijedlozima za imenovanja, Nikšić je izjavio da se u posljednje vrijeme u javnosti priča o navodnim zloupotrebama OSA-e u političke svrhe.

- Znam i sam da sam bio prilično izložen nekim lažnim optužbama. Volio bih da smo bili u prilici da o tome pričamo. Nismo radili, pa nismo ni pričali – izjavio je Nikšić.

Poručio je da on neće cijeniti validnost diplome direktora OSA-e, te da su za to nadležne druge institucije.

- Zakon o OSA-i je vrlo decidan i kaže da je razlog za razrješenje direktora i zamjenika direktora ukoliko se protiv njih pokrene krivični postupak zbog zloupotrebe položaja, odavanja službene tajne i još nekih djela. Moje pitanje je vrlo otvoreno. Ukoliko Vijeće ministara imenuje gospodina Mehmedagića, a priča se o tome da su pokrenuti određeni postupci i podnesene krivične prijave, ukoliko dođe do potvrde krivične prijave i otvaranja postupka, a to je razlog za njegovu smjenu, hoće li Bakir Izetbegović i SDA zbog toga isporučiti i OSA-u SNSD-u i Miloradu Dodiku – izjavio je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.