U ovom trenutku ono što su istinske demokratske i evropske vrijednosti, brane građani Balkana, brane ih od, nažalost, onih kojima se te vrijednosti pripisuju kao trajno naslijeđe, poručio je Andrej Nikolaidis, književnik i kolumnista, na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Tema današnje sesije bila je "Ko blokira liberalno građansko uređenje u Crnoj Gori, BiH, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji?".

Nikolaidis je istakao da se u ovom trenutku u ovom regionu dešava "nešto veliko".

- Dešava se novo preslagavanje, nova raspodjela moći, a uvijek kada se dešavaju takve stvari, situacija je složena i opasna zato što u takvim preslagavanjima po pravilu nešto krene po zlu, onako kako planeri nisu očekivali da će krenuti - kazao je Nikolaidis.

Mišljenja je da politike međunarodne zajednice prema regionu, prvenstveno prema Bosni i Hercegovini nisu transparentne.

- Liberalne demokratije se pozivaju na transparentnost. Međutim, moram reći da bi bilo korisno da velike sile praktikuju ono što propovijedaju. Preslagivati na ovakav način region, a pritom zadržati retoriku da je sve u redu i da se ništa ne mijenja, raditi direktno protiv građanske Bosne i Hercegovine i na taj način raditi direktno protiv budućnosti Bosne i Hercegovine, jer po mom uvjerenju Bosna i Hercegovina i nema budućnost ukoliko nije građanska jer ona ovako projektovana teži ka scenariju nemoguće i neodržive države od koje će u jednom trenutku i Zapad dići ruke - rekao je književnik i kolumnista.

Istakao je također da Sjedinjene Američke Države (SAD) otvoreno podržavaju inicijativu "Otvoreni Balkan".

- Usljed svih tajnih politika, postoji otvorena podrška SAD-a inicijativi "Otvoreni Balkan" i mislim da tu leži ključ za čitanje i tumačenje. Evropska unija je protiv "Otvorenog Balkana". Vrlo je jasno rečeno da je prioritet "Berlinski proces". EU misli da ulazak zemalja Zapadnog Balkana u "Otvoreni Balkan" predstavlja smetnju i prepreku "Berlinskom procesu". Ali, SAD insistira na "Otvorenom Balkanu" - kazao je Nikolaidis.

Na kraju je poručio da u ovom trenutku "mi nemamo saveznike".

- U ovom trenutku ono što su istinske demokratske i evropske vrijednosti, brane građani Balkana, brane ih od, nažalost, onih kojima se te vrijednosti pripisuju kao trajno naslijeđe - istakao je Nikolaidis.

Inicijativu "Otvoreni Balkan" pokrenuli su lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije 2019. godine.

BiH je od 2014. godine dio "Berlinskog procesa", koji okuplja šest država Zapadnog Balkana, sa ciljem da se one međusobno povežu prije pristupanja Evropskoj uniji (EU).