Nedjelja, 29.01.2023.
h

Nikad nije kasno: Hajro Šabanadžović, penzioner iz Sarajeva u 66. godini ispunio svoj san

Hajro Šabanadžović, penzioner iz Sarajeva u 66. godini ispunio je svoj san! Uspio je napraviti svoj umjetnički kutak, galeriju “Bosna zemlja Božije milosti“, a javnosti će je prezentirati danas s početkom u 18 sati.

Poziva sve ljude dobre volje i zaljubljenike umjetnosti da mu se pridruže na svečanosti, a njegova galerija nalazi se u ulici Trg Sarajevske olimpijade bb, na Dobrinji III.

- Ovih dana posložih nekako sve kockice i napravih galeriju. Nije mi dugo trebalo. Samo šezdeset šest godina. Nikad nije kasno. O tome šta radim trebalo bi mi pedeset godina priče. O tome zašto otvaram galeriju, zašto je nisam prije otvorio, isto toliko godina. Barem- istakao je Šabanadžović.

Dugogodišnji je zaljubljenik u slikarstvo i poeziju. Naslikao je mnoga djela i napisao mnoge pjesme, ali, do sada ih nikada nije predstavljao široj javnosti.  

- Slikam jer volim Boga, njegova stvaranja, ljepotu, ženu, prirodu i boje. Sama pomisao na sve to, sveže mi mozak u čvor, a ruka poludi jer nema kontrole i kad se osvijestim, imam sliku za koju pomišljam da sam ja naslikao. Niko se drugi nije javio kao autor, pa je to vjerovatno dokaz da su moje. Ili mi ih je neko podvalio stideći se svoga djela. Ja se ne stidim. Moje slike su moja djeca - iskren je Šabanadžović.

Naglašava da je ranije izašao u javnost sa bilo kojom slikom, to bi za njega bilo kao da je pokušao prodati vlastito dijete. 

- Sada me uveliko pritislo breme mnogobrojnih kalendara, spremaju se da me potope. Uplaših se za slike, djecu moju. Šta će biti sa njima? Najbolje i najljepše će udomiti. One druge, plašljive, stidljivije, neobičnije će zatvoriti u neke memljive podrumske prostorije sumnjive kakvoće. A meni su sve lijepe, slatke, razigrane, raskošne, neobične, mjestimično lijepe i savršene, samo svoje, jogunaste, ali i umiljate. Nadasve, jasno, uočljivo, ljudskom rukom miješane. Eto, zato, odlučih da udomim slike. A kako ih udomiti? Naći dobre ljude koji će mi platiti udomljavanje vlastite djece. Dođite i pogledajte slike. One će vam reći sve. Ne plaše se one iskrenog suda. Ma kakav on bio- naglasio je.

Zaineresirani će u galeriji moći pogledati više stotina slika, ali i kupiti neke od njih po sniženoj cijeni. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh