navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nevjerovatno

Nijedan pacijent nije previše mali: Veterinari uspješno operisali žohara

Lokalni veterinari nikada se ranije nisu susretali sa tako sićušnim pacijentom

Objavljeno: 25.12.2019. u 13:18
get url
text

Svaki život je dragocjen za pravog ljekara, a ruski veterinari su to još jednom dokazali, nakon uspješno izvedene operacije na žoharu.

Insekti su većini ljudi udvratni, ali ima i onih kojima su omiljeni kućni ljubimci.

Žohar Archimandrita potječe iz južnoameričke džungle, ali pravu ljubav pronašao je u hladnom gradu Krasnoyarsk u srcu Sibira.

Riječ je o ženki, a kada je doživjela ozbiljne zdravstvene probleme, vlasnik se nije predavao. Požurio je u veterinarsku kliniku, uprskos tome što je bilo mnogo lakše i jeftinije kupiti novog insekta.

Lokalni veterinari nikada se ranije nisu susretali sa tako sićušnim pacijentom - odrasla ženka Archimandrita naraste do osam centimetara, ali jednostavno je nisu mogli ostaviti, a da joj ne pokušaju pomoći.

Ženka je bila trudna i njeno stanje se zakomplikovalo. Nije uspjela uvući čahure u kojima se razvija potomstvo unutar njenog tijela. One su ostale vani, što je dovelo do rizika od infekcije.

Buba je trebala hitnu operaciju, koja je izvedena upotrebom tri lijeka protiv bolova - unutrašnjeg lijeka, lokalnog anestetika i plinske anestezije, kako bi se pacijent osjećao ugodno.

Nakon mnogo truda, operacija je uspjela.

Veterinari su svoje djelo uporedili sa zapletom poznate ruske bajke o zanatliji po imenu Lefty, koji je bio dovoljno vješt da napravi potkove za buhu.

Buba je vraćena sretnom vlasniku i očekuje se da će se potpuno oporaviti.

- Ljepotici želimo mnogo zdravlja - napisali su iz veterinarske klinike na društvenim mrežama.