Nije u pitanju zavist konkurencije: Rastavili Teslu i pronašli početničke greške

objavljeno: 05.02.2018. u 09:27

Za razvoj novog automobila u pravilu su potrebne godine i milijarde, a uspjeh uveliko zavisi i o iskustvu. U Tesli, po svemu sudeći, fali svega pomalo.

To sugerira i video u kojem Autoline Network donosi reportažu o Teslinom novitetu, Modelu 3. Ovo je tek početak, jer automobil je tek stigao na svojevrsni test, a zaposleni u kompaniji Munro & Associates su ga rastaviti na proste faktore.

Već u prvoj vizuelnoj provjeri su pronađena brojna problematična rješenja. U želji da budu inovativni, u Tesli su napravili i nekoliko početničkih grešaka, posebno kada govorimo o kvalitetu. Stakla u prednjim vratima kloparaju već na novom primjerku, primijetio je Sandy Munro.

Da stvar bude gora, Teslini stručnjaci napravili su i druge greške: projektnim promašajem ocijenjene su ručice vrata, kojima se upravlja s dvije ruke, dok sigurnosni sistemi zbog kompliciranosti traže čitanje uputstva. Pristup glavnom energetskom kablu je u vanrednim situacijama, poput saobraćajne nezgode, gotovo nemoguć.

Sve te mane sigurno neće vidjeti prosječan Teslin simpatizer. Njemu će performanse i činjenica da ide na struju biti dovoljne. Uostalom, Musk će vjerovatno sve popraviti u 2.0 verziji, zar ne?