Posao policijskog pregovarača je izuzetno kompleksan i zahtjevan, a podrazumijeva snažne komunikacijske i psihološke vještine. Ukratko, ovo je definicija pregovarača, bar onih vezanih za policiju, a koje najčešće gledamo u akcionim filmovima sa holivudskim zvijezdama. 

Nema holivudskih junaka

Posljednjih dana čitamo i o pregovaračkim timovima u našoj zemlji, i to onima iz FK Sarajevo i Općine Centar. Ovdje nije riječ rješavanju "kriznih situacija" i eventualnih prijetnji samoubistvom, ali jeste o stadionu "Asim Ferhatović Hase". I naravno, ovdje su zvijezde neki drugi, a ne holivudski junaci... 

VEZANI TEKST - FK Sarajevo oformio tim za pregovore o zakupu Koševa

Općina Centar želi ustupiti FK Sarajevo stadion na korištenje u narednih 30 godina, a sada su obje strane oformile "specijalizovane" pregovaračke timove koji će pokušati pronaći zajednički jezik.

Prije nekoliko dana svoje "adute" u pregovorima predstavilo je Sarajevo, a sada je "stigao odgovor" i iz Općine Centar, koja je predstavila svoj tima za pregovore o stadionu Koševo.

- U cilju realizacije odluke Općinskog vijeća Centar Sarajevo od 29. jula 2020. godine, kojom se Fudbalskom klubu Sarajevo dodjeljuje u zakup Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" na period od 30 godina sa mogućnošću produženja za dodatnih 15 godina, općinski načelnik Nedžad Ajnadžić danas je održao sastanak na kojem je imenovao tim za pregovore sa ovlaštenim predstavnicima FK Sarajevo.

Ovaj tim radit će, pored ostalog, na izučavanju i pripremi pravne, materijalne i tehničke dokumentacije kao osnove za pregovore, putem kojih će se razmotriti i usaglasiti između Općine kao vlasnika i zakupodavca i FK Sarajevo kao zakupoprimca i korisnika stadiona sa pripadajućim prostorijama unutar stadiona svi bitni elementi, odnosno bliže utvrditi međusobna prava i obaveze u vezi sa budućim upravljanjem i korištenjem ovog stadiona - saopćeno je iz Općine Centar.

Nakon toga, naglašava se da će usaglašeni prijedlog notarski obrađenog ugovora o zakupu između Općine Centar i FK Sarajevo bit će upućen Općinskom vijeću na razmatranje i odlučivanje.

Kakva je uloga Faruka Hadžibegića?

- Tim Općine Centar će predvoditi načelnik Ajnadžić, u čijem odsustvu će ga mijenjati Mustafa Resić, a članovi tima su i Fahrudin Kurtović, Belma Bašović, Muhamed Alaim, Faruk Hadžibegić (selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, kojeg će u slučaju odsustva mijenjati neko od drugih legendi FK Sarajevo), te Velija Katica i Sejad Đozo, kao i profesori Simić Milić, Željko Šain i Vedad Silajdžić.

Na ovom sastanku načelnik Ajnadžić je obavijestio članove tima da će predložiti Općinskom vijeću da na narednoj sjednici donese odluku kojom će se utvrditi da je FK Sarajevo sportska organizacija od posebnog interesa za Općinu Centar. Pri tome je naglasio da je FK Sarajevo u prethodnih 73 godine svoga postojanja upravo na stadionu Koševo, u općini Centar, postigao najveće sportske uspjehe, osvojio veliki broj šampionskih titula, da je FK Sarajevo na stadionu Koševo odigravao velike međunarodne utakmice sa Real Madridom, Interom, Manchester Unitedom..., doprinio popularizaciji fudbalske igre i svojim vrhunskim dostignućima u oblasti ovog sporta dobio povjerenje na desetine hiljada ljubitelja fudbala, kako u Sarajevu tako i širom BiH, te promociji grada Sarajeva na međunarodnoj sceni - naglašeno je u saopćenju za javnost iz Općine Centar.