Nije samo zdrava namirnica: Jogurt u službi ljepote

objavljeno: 07.02.2018. u 18:11

Jeste li znali da jogurt ne godi samo našem zdravlju, nego i našoj ljepoti?

Jogurt, posebno onaj probiotički, čisti kožu, hrani je, osvježava, zateže i podmlađuje.

Ako se pitate kako, evo odgovora. U nastavku pročitajte i primijenite na sebi jednostavne i učinkovite maske za kožu, i uvjerite se u njegove čari.

Maska protiv mitesera

Pomiješajte dvije kašike jogurta i dvije kašičice soka od limuna. Uz nježno masiranje nanesite na dijelove lica s miteserima i ostavite da djeluje. Nakon 20 minuta isperite mlakom vodom.

Maska za čistu, svježu i napetu put

Uz pomoć šireg kuhinjskog kista na prethodno očišćeno lice i vrat nanesite otprilike tri kašike jogurta i pustite da djeluje (ako ga koža nakon nekog vremena upije, nanesite ga ponovo). Nakon 30-ak minuta isperite mlakom vodom. Za vidljivi učinak masku nanosite svakodnevno nekoliko sedmica.

Anti-aging maska

Izmiješajte pet kašika jogurta, 15 kapi hladno prešanog maslinovog ulja i 1 žumanac. Nanesite na prethodno očišćeno lice i vrat i pustite da djeluje. Nakon 20-ak minuta isperite mlakom vodom.

Maska nakon neprospavane noći

Izmiješajte pet kašika jogurta i dvije kašike tekućeg meda. Nanesite na prethodno očišćeno lice i pustite da djeluje. Nakon 20-ak minuta isperite mlakom vodom.

Maska protiv bora

Izmiješajte kašiku jogurta, kašiku sitno naribanog mesa krastavca i 1 kašičicu gela aloe vere. Nanesite na područje s borama i ostavite da se upije i osuši bez ispiranja lica vodom (eventualne ostatke očistite papirnom maramicom).

Hranjiva maska

Izmiješajte kašiku jogurta i kašiku spiruline u prahu (plavo-zelena slatkovodna alga). Nanesite na prethodno očišćeno lice i vrat i pustite da djeluje. Nakon 20-ak minuta isperite mlakom vodom.

Pakung za tijelo

Izmiješajte čašicu jogurta sa po dvije kašike sitne morske soli i tekućeg meda, po čašicu pirea mesa papaje i ananasa te po kašiku maslinovog ulja i soka od limuna. Uz masiranje nanesite na prethodno opranu i još vlažnu kožu tijela. Pustite da djeluje 20-ak minuta i uz masiranje isperite mlakom vodom.