Bila je to "treća sreća" kada je imenovanje prvog čovjeka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u pitanju, s obzirom na to da prethodne dvije kandidature nisu dobile zeleno svjetlo. Međutim, jedan od dvojice prethodnih kandidata, saznaje Faktor, nije ostao "kratkih rukava".

Prethodno je, podsjetit ćemo, za ministra predložen Draško Aćimović, ali je njegova kandidatura izazvala raskol u Demokratskom narodnom savezu (DNS), stranci kojoj je stranačkim dogovorom pripala ta pozicija.

Aćimovićeva kandidatura je povučena, rukovođenje strankom je od Marka Pavića preuzeo Nenad Nešić, koji je na ministarsku poziciju predložio Mlađena Božovića, nekadašnjeg kontroverznog direktora Fonda za povratak BiH.

Božović, međutim, nije dobio podršku probosanskog bloka stranaka u vlasti, što u konačnici nije značilo da će ostati i bez radnog mjesta u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. On je, podsjetit ćemo, krajem aprila odustao od kandidature zbog nepostojanja saglasnosti za njegovo imenovanje.

Nakon što je Lučić u petak imenovan za ministra, on je, saznaje Faktor, u skladu sa ranijim dogovorom sa rukovodstvom DNS-a na mjesto šefa svog Kabineta postavio upravo Božovića.

- Da, Mlađen Božović je imenovan za šefa kabineta ministra Lučića – potvrdio nam je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

U međuvremenu je Božović imenovan za finansijskog direktora Puteva RS-a, na čijem je čelu upravo predsjednik DNS-a Nenad Nešić, ali na toj poziciji, tvrdi predsjednik DNS-a, neće se zadržati.

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH je, podsjetit ćemo, pažnju javnosti skrenuo na sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, kada je potvrđeno da je ponavljao razred u srednjoj školi te da je studirao 12 godina.