Nedjelja, 03.03.2024.

Nije dugme, ali je "otpao": Kako je sa spiska TZ-a nestala firma Konakovićevog kuma?

Prvobitno je, pod stavkom 31, pisalo da je iznos od 10.000 KM dobila i firma Foto Art d.o.o za projekat "Vidiovo".  Pod neobjašnjenim okolnostima taj spisak je očito zamijenjen novim sa kojeg je izbrisan Foto Art

Podjela bespovratnog novca u iznosu od blizu 700.000 KM, u dva navrata, od Turističke zajednice Kantona Sarajevo, izazvala je burne reakcije javnosti, a brojni detalji tek se otkrivaju. To se uglavnom odnosi na posljednji javni poziv za dodjelu novca u svrhe razvoja i promocije turizma. 

Tako je Turistička zajednica KS objavila jedan spisak odabranih firmi i udruženja koji su, kako tvrdi prvi čovjek TZ-a Nermin Muzur, zadovoljile sve kriterije i novac im je dodijeljen "ni po babi, ni po stričevima", da bi kasnije, po svoj prilici, taj spisak zamijenili novim.

Naime, na spisku sa javnog poziva od 30. juna 2019. godine prvobitno je, pod stavkom 31, pisalo da je iznos od 10.000 KM dobila i firma Foto Art d.o.o za projekat "Vidiovo".  Pod neobjašnjenim okolnostima taj spisak je očito zamijenjen novim sa kojeg je izbrisan Foto Art.  Umjesto 41 korisnika bespovratnog novca, na spisku ih je sada 40.

 

 

Radi se o identičnom aktu -Odluci Turističke zajednice KS koja se ni po čemu ne razlikuje, osim po stavci 31. i broju korisnika sredstava. U galeriji ispod možete vidjeti kompletan dokument koji je prvobitno objavljen. A na OVOM linku odluku koja je trenutno na stranici TZ-a. 

 

Zašto je spisak korisnika sredstava naknadno izmijenjen? Da li o tome postoji odluka u Turističkoj zajednici, a koja se odnosi na poništavanje prvobitne i donošenje nove? Ko je odlučio i proveo proceduru poništavanja ranije odluke? Zašto javnost i aplikanti o tome nisu obaviješteni?  Da li je nakon ovoga javni konkurs i odluka o dodjeli sredstava uopće validna? Sve su ovo pitanja na koja Turistička zajednica nije odgovorila, očito u nadi da niko nije ni primijetio. Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice, jutros se nije javio na naš poziv, a namjeravali smo mu postaviti ova pitanja. 

Društvo za foto i video usluge Foto Art d.o.o. Sarajevo, koje je "misteriozno" nestalo sa spiska korisnika sredstava, vlasništvo je Gordana Memije. Ne ulazeći u (ne)opravdanost dodjele novca ovoj firmi, činjenica je i to da je Gordan Memija bio vjenčani kum Elmedinu Konakoviću (redakciji Faktora nije poznato na kojem od tri vjenčanja), predsjedavajućem Skupštine KS i predsjedniku Naroda i pravde, dakle Muzurovom stranačkom šefu. Gordan Memija je kumstvo potvrdio u jednom od ranijih intervjua. Da li je nakon interesa javnosti za ovu temu firma Foto Art "skinuta" sa spiska da bi se ublažio skandal koji je već izbio u medije ili su u pitanju drugi razlozi, za sada nema odgovora. 

Nastavit će se...

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh