Tako je on u aprilu 2005. godine, gostujući u emisiji Pošteno govoreći na FTV, rekao da će SNSD predložiti ustavne promjene koje su u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

- Mi nismo ti koji misle da treba da postoji tročlano Predsjedništvo BiH i da nema mjesta da se ukine tročlano Predsjedništvo, da se bira u parlamentu jedan predsjednik sa nekim dogoročenim mandatom dvije-tri ili pet godina, mada je mislim da ne treba toliko - kazao je tada Dodik, dodajući da je on mišljenja da ne treba da bude toliko i da svaki sljedeći izbor bude neko iz drugog naroda.

Dok je Dodik, koji je u emisiji FTV učestvovao na linku iz Banje Luke, govorio kakve promjene Ustava BiH su prihvatljive, u sarajevskom studiju je bio Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a. Lagumdžija je sa velikom pažnjom pratio i odobravao Dodikove stavove o promjenama Ustava BiH.

Tih godina SDP i SNSD bili su u koaliciji na državnom nivou koja se zvala Alijansa za promjene BiH i zajedno su donijeli mnoga zakonska rješenja i niz prijenosa nadležnosti s Republike Srpske na BiH koje Dodik sada osporava.

Dodik je dalje naveo da je tokom ustavnih reformi potrebno da se oko konstitutivnosti naroda na nivou BiH isključivo bavi u Domu naroda Parlamenta BiH, gdje bi se vodilo računa o vitalnim nacionalnim interesima, kako to ne bi bilo na svim nivoima i kako se ne bi pravila karikatura od države BiH. 

Iste godine, također gostujući u istoj emisiji, par mjeseci kasnije, Dodik je kazao da je on bio lider u reformi odbrane kada je ukinut VRS. On je rekao da je ponosan na to što postoje takve snage u kojima nema regrutacije i služenja vojske...

Dodik, "reformator" i miljenik Zapada, zalagao se za jače prisustvo Amerikaanaca i brzo hapšenje ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a za Srpsku demokratsku stranku je govorio da je to politička organizacija koja pruža logistiku za skrivanje ratnih zločinaca.