Nezaposlene majke iz RS-a stigle i do Ustavnog suda RS-a

objavljeno: 08.02.2018. u 11:36

Predstavnice nezaposlenih majki koje ne ostvaruju pravo na materinski dodatak u RS-u predale su Ustavnom sudu RS-a prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o dječijoj zaštiti RS-a.  

Također, predale su i urgenciju u kojoj su apelovale na Ustavni sud RS-a da ubrza proces ispitivanja ustavnosti, uz obrazloženje da se radi o osjetljivim kategorijama društva – majkama i djeci.

Najavile su i da će nastaviti da predaju na desetine urgencija nadležnom sudu, kako bi se što prije riješilo njihovo pitanje.

- Na ovaj način krećemo u drugu etapu borbe za svoja prava, pravnim putem i pravnim lijekovima, jer osam zahtjeva i šest izlazaka na ulicu nisu bili dovoljni da dođe do sastanka sa premijerkom – poručile su majke.

Grupa nezaposlenih majki iz cijelog RS-a zahtijevaju da se amandmanski djeluje na novi Zakon o dječijoj zaštiti RS-a, kako bi dobijale naknadu od 405 KM.

Duže vremena su insistirale da se sastanu sa premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, te su se okupljale pred Narodnog skupštinom RS-a, zgradom Vlade RS-a, a poslejdnji put su joj poziv za sastanak ispisale na platnu od 25 metara, koje su razvukle ispreg zgrade entitetske Vlade, a "prijetile" su i da će blokirati saobraćajnice.

Zakonom o dječijoj zaštiti RS-a koji je usvojen krajem prošle godine, materinski dodatak od 405 KM predviđeno je da primaju samo majke čija su djeca rođena od 1. decembra 2017. godine i to do navršene godine dana starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.