open-navfaktor-logo
search
Anegdote o marami
Nevjerovatno, ali Konaković: Naša ministrica vanjskih poslova je više pokrivena nego otkrivena
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, od početka mandata jednako je na udaru kritika kako stranaka iz RS-a, tako i stranaka sarajevske "Trojke" - SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.
31.08.2022. u 11:42
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženi SNSD i HDZ podnijeli inicijativu za pokretanje procedure smjene ministrice Turković

SNSD i HDZ su zatražili njenu smjenu u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a nekako u isto vrijeme dolazi i govor Elmedina Konakovića, šefa NiP-a, na skupu u Novom Travniku, gdje su se čelnici i članovi stranaka iz koalicije za podršku Denisu Bećiroviću okupili jučer. 

Pričao je Konaković kao i obično sve i svašta, a onda je u jednom momentu na dnevni red došla i tema o Turković. Da bi iznio svoje mišljenje o radu ministrice vanjskih poslova, Konaković je zamjerku uputio ni manje ni više nego spominjući maramu koju ministrica nosi u situacijama koje to iziskuju. 

Osim notorne neistine da je Denis Bećirović više puta bio u "diplomatskim pohodima" na Njemačku, nego kompletna bh. diplomatija, Konaković je našao za prigodno da priča anegdote, koje su valjda samo njemu dohovite. To što je rekao se preciznije može opisati kao autošovinizam političara koji žele biti lideri u Bošnjaka. 

- Ima jedna anegdota, moram je reći, možda će se neko ljutiti. Naša je ministrica vanjskih poslova više vremena provela pokrivena nego otkrivena - rekao je Konaković, pokazujući rukama način na koji žene muslimanke pokrivaju glavu i objašnjavajući kako je Turković tobože više diplomatskih aktivnosti imala u zemljama Istoka, nego Zapada. 

VEZANI TEKST - Zulfikarpašić: Vrh Naše stranke znao je za Miomirkin mail o ezanu, nisu ništa poduzeli

Lahko provjerljive činjenice o diplomatskim aktivnostima ministrice Turković demantuju Konakovića, no to da je preko takozvanog humora o njenoj marami ilustrirao svoj stav o njenom radu, skandolozano je samo po sebi.

Zabrinjavajuće je da je Konaković koji želi biti faktor na političkoj sceni BiH, prvenstveno u bošnjačkom korpusu, uopće prigrlio taj narativ da ministrica više kontaktira sa islamskim zemljama, neko sa zapadnim. Narativ je kreiran u Našoj stranci, istoj onoj partiji na čijim su listama kandidati koji mailom šalju sporne stavove o ezanu.

Konaković se o tom mailu Miomirke Melank, zastupnice Naše stranke, nije oglasio da se ne bi zamjerio koalicionim partnerima. "Prehrabro" i "prečasno" je to prešutio. Pričanje anegdota o marami muslimanke i zamjerke na, po njegovoj ocjeni, previše kontakta sa islamskim zemljama, valjda je samo bio sljedeći i očekivan korak.

VEZANI TEKST - Drugovi su presudili: Reis u sekularnoj državi ima pravo da šuti o interesu muslimana, a govori u interesu partije

Stoga i ne čudi što se vrh NiP-a, ali i SDP-a nije pronašao u vrijednostima kakve treba imati političar ili političari, a kakve je spominjao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Naprotiv, brutalno su se obrušili na njega i na Islamsku zajednicu u BiH. 

Konaković se niti u jednom momentu nije zapitao zašto je kreiran taj narativ o pretjeranoj bliskosti bošnjačkih političara sa islamskim svijetom i kome je to u interesu u vremenu kada se koplja lome oko toga da li će se preko izbornog zakonodavstva na dijelu BiH napraviti "muslimanski rezervat". Ili možda jeste, ali svjesno u tome učestvuje?

 

O Konakovićevim tvrdnjama da ministrica Turković vodi diplomatiju u kojoj nema mjesta za Zapad i da se ne sastaje sa zapadnim diplomatama, najbolje govore činjenice. Od početka ove godine imala je susrete sa predsjednicima, premijerima i ministrima čak 31 države sa pet kontinenata, kao i sa čelnicima Evropske unije i NATO-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.