open-navfaktor-logo
search
Div na tatamiju
Nevjerovatna priča o bosanskom heroju: Vikić je Šamarliću govorio da uzme slobodno
Prije tačno 29 godina život u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine od četničke agresije dao je Vinko Šamarlić.
08.06.2021. u 21:00
get url
text

Komandir Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH poginuo je na u borbi na Hrasnom Brdu, a koban za bosanskog heroja bio je metak koji ga je pogodio ispod lijevog pazuha, mjesta koje nije pokrivao pancir.

Očevici su kasnije pričali kako je Šamarlić spuštenog oružja prilazio ranjenom agresorskom vojniku, što se ispostavilo kobno po njega.

Trebao je Vinko tih dana put Barcelone, gdje je na svečanom otvorenju Olimpijskih igrača trebao ponijeti zastavu sa šest zlatnih ljiljana.

- Znam da mu je tih dana i Vikić (Dragan Vikić, op. a.) govorio da uzme slobodno, da trenira, da se priprema, ali on je odabrao da ide u borbu i desilo se nažalost to što se desilo - prisjeća se Nihad Velić, bivši džudista i član JK Željezničar, koji je u ulozi selektora trebao pripremati Vinka za nastup u Barceloni.

VEZANI TEKST - Domovina važnija od Olimpijade: Na današnji dan život za odbranu BiH dao je heroj Vinko Šamarlić

Velić kaže da je Šamarlić u Želju stigao nakon što se kroz školovanje pokazao kao vrlo dobar džudista jer je u to vrijeme Željezničar imao taj neki vid saradnje sa MUP-om.

- Nakon što je stigao u Želju, Vinko je stasao u sjajnog džudistu, čiji je vrhunac trebala biti Olimpijada u Barceloni - kaže Velić.

Div na tatamiju je u stvarnom životu bio sušta suprotnost, ali i pravi egzemplar jednog sportiste.  

- On je bio atleta, gromada, ma za primjer, ali istovremeno mrava ne bi zgazio. Bio je odličan policajac i nije nikad eksponirao. Ukratko oličenje jednog sportiste - govori Velić.

Vinko Šamarlić se tokom karijere takmičio u kategoriji do 86 kilograma, a da je bio onakav kakvim ga opisuje Velić potvrđuje i priča Husnije Kajmovića, profesora sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Još kao junior Kajmović je imao priliku na tatamiju odmjeriti snage sa pokojnim Šamarlićem.

- Dvije borbe sam "odradio" s njim. On je tada bio div, u naponu snage, a ja tek junior - prisjeća se Kajmović, te dodaje:

- Sjećam se da je jedna od naše dvije borbe bila 1989. godine. Bilo je to Republičko prvenstvo Bosne i Hercegovine koje se održalo u Vogošći. Realno, on je tada mene mogao "zalijepiti", da ne kažem slomiti, ali to nije htio. Iako me na kraju savladao na ippon, učinio je to sa stilom, dosta suptilno. Pokojni Vinko nije bio od onih koji će vas uništiti, kakvih ima danas koliko hoćete. Mislim da baš to najbolje opisuje kakva je osoba Šamarlić zaista bio.

U bivšoj državi bilo je mnogo teže doći do medalje jer je konkurencija bila velika, objasnio nam je Kajmović, uz opasku da je Šamarlić bio vrhunski džudista.

Članovi porodice, saborci, kolege i Judo klub Željezničar i danas su, kao i svake godine, posjetili grob heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine i položilo cvijeće. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.