open-navfaktor-logo
search
Ko kome naređuje
Neustavni 9. januar i srpski generali OSBiH na proslavi: Istraga se provodi, da li će završiti kao i 2017?
Ministarstvo odbrane BiH nije imalo zahtjeva za angažiranjem pripadnika Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog praznika 9. januara, "dana RS-a"
16.01.2020. u 20:36
get url
text

Ministarstvo odbrane BiH nije imalo zahtjeva za angažiranjem pripadnika Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog praznika 9. januara, "dana RS-a".  

- S obzirom na navode o prisustvu pojedinih pripadnika OSBiH na ovoj aktivnosti u Banjoj Luci, MO i OSBiH već provode postupak utvrđivanja činjenica te će po utvrđivanju činjenica poduzeti eventualno potrebne mjere i aktivnosti - rečeno je Faktoru u Ministarstvu odbrane BiH.

A 9. januara, u prvim redovima rame uz rame sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i ostalim funkcionerima entiteta Republika Srpska, što se dalo vidjeti i u direktnom TV prijenosu na RTRS-u, u uniformama Oružanih snaga BiH svečani defile pratili su brigadir Milan Radojčić, komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije, brigadir Radovan Jović, 6. komandant  pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse i generalmajor Radovan Ilić, komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH.

Također, visoki oficiri OSBiH bili su prisutni i na svečanoj akademiji koja se povodom neustavnog praznika održala u banjalučkoj dvorani Borik.

Podsjećamo, prije tri godine, tadašnja generalica NATO-a u BiH Giselle Wilz upozorila je pismom bivšu ministricu odbrane Marinu Pendeš, da bi učešće bilo kog pripadnika OSBiH u bilo kojem dijelu programa "Dana Republike Srpske" 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani te da bi te osobe podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe kao i da bi se njihovi postupci mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

I pored upozorenja NATO Štaba, na svečanosti održanoj 9. januara 2017. godine u dvorani Borik  učestvovali su svi srpski generali iz OSBiH.

Jedan do drugog "u stroju" obučeni u svečane uniforme stajali su tadašnji zamjenik načelnika Zajedničkog štaba general Mirko Tepšić, komandant Operativne komande general Dragan Vuković, komandant 6. pješadijske brigade general Radovan Ilić, te zamjenik komandanta Komande za podršku OSBiH za resurse general Gojko Knežević. Na svečanosti su bili i pukovnici Nebojša Janković i Milorad Krajšumović, a na postrojavanju Trećeg puka i pukovnik Savo Vidaković.

Svi ovi događaji bili su predmetom interne istrage koja je provedena po odluci ministrice odbrane BiH Marine Pendeš. Sačinjena su tri različita izvještaja. Predsjedništvu BiH dostavljen je onaj u kojem nedostaju dopisi trojice bošnjačkih oficira, koji upozoravaju da se radi o neustavnim i nezakonitim krivično kažnjivim aktivnostima. Tri godine su prošle, a zbog antidejtonskih aktivnosti niko nije kažnjen. Čak je i Tužilaštvo BiH odbacilo krivične prijave u vezi s ovim događanjima.

Prije sedam dana, ponovila se ista situacija. Srpski generali i brigadiri prisustvovali su obilježavanju neustavnog praznika. Istraga je u toku, rečeno nam je u MOBiH. Slike su tu, imena su tu, Zakon o odbrani je jasan, kao i Uputstvo komandanta SFOR-a stranama u BiH koje je još na snazi.

 

Prije 15 godina NATO smijenio generala Đukića

Prije 15 godina tadašnji komandanti NATO štaba i EUFOR-a u BiH, smijenili su načelnika Generalštaba Vojske RS generala Novaka Đukića ( osuđen za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji).

Generali David Leakey i Steven Schook ovakvu odluku donijeli su tada ocijenivši kako je general Đukić odgovoran za propuste koji su se dogodili 16. aprila 2005. godine, kada se veći broj regruta Vojske RS na svečanosti davanja zakletve, istu dao Republici Srpskoj umjesto Bosni i Hercegovini.

-Ti događaji doveli su u pitanje i ustavnu lojalnost i vojnu profesionalnost zapovjednog lanca Vojske Republike Srpske i predstavljaju ozbiljan izazov procesu reforme odbrane- poručili su tada komandanti NATO-a i EUFOR-a.

Oni su tada naredili i suspenziju svih regruta sa Manjače, uz najavu da će biti otpušteni iz vojne službe. Kao treća mjera izrečena je zabrana učešća i obraćanja ratnih veterana tokom službenih vojnih ceremonija.

-Uloga udruženja veterana tokom događaja na Manjači je bila huškačka i protivna Dejtonskom sporazumu- poručeno je tada iz NATO-a i EUFOR-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.