open-navfaktor-logo
search
Stižu primjedbe
Neustavna Vlada KS: Ni "šestorka" nema dovoljno ministara Srba, slučaj će završiti na sudu
Iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH najavili da će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom FBiH zbog, kako navode, neustavnog nacionalnog sastava nekoliko kantonalnih vlada, među kojima je i Vlada Kantona Sarajevo
14.05.2019. u 09:51
get url
text

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH najavio je da će pokrenuti pravne procedure zbog, kako navode, neustavnog nacionalnog sastava nekoliko kantonalnih vlada.

Kako ističe predsjednik Odbora Đorđe Radanović, Ustavom Federacije je propisano da će konstitutivni narodi i pripadnici ostalih biti proporcionalno zastupljeni u vladama kantona, a da će takva zastupljenost odražavati popis iz 1991. godine. 

- U Vladi Kantona Sarajevo, koja se sastoji od premijera i 12 ministara, samo je jedan Srbin, a prema Ustavu Federacije, vlade kantona moraju proporcionalno odražavati nacionalni sastav iz 1991. Tada je na teritoriji grada Sarajeva, koji je obuhvatao deset općina, živjelo 27,4 posto srpskog stanovništva, što znači da su od 13 članova Vlade KS morala biti minimalno tri Srbina – kaže Radanović za Faktor.

Dodaje da nacionalna zastupljenost nije ispoštovana ni u još nekoliko drugih kantonalnih vlada, među kojima su vlade Unsko-sanskog i Posavskog kantona, u kojima nema nijednog Srbina.

- Na području Unsko-sanskog kantona, gdje Vlada ima deset članova, prema popisu 1991. godine živjelo je 20,6 posto Srba, tako da bi minimalno trebalo da budu dva ministra srpske nacionalnosti. Mislim da je to jako loša poruka za srpsko stanovništvo u tom kantonu, jer je srpski narod tamo bio 95 posto u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata. Također, Vlada Posavskog kantona ima 11 članova, a na tom području je 1991. popisano 11,1 posto Srba, pa bi minimalno jedno mjesto trebalo pripasti Srbinu – navodi Radanović.

Radanović: Tražit ćemo potpis Fadila Novalića da idemo direktno pred Ustavni sud 

Slična situacija je, kaže, i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je 1991. godine popisano 14,1 posto Srba. Vlada HNK ima 12 članova, a u Odboru za zaštitu prava Srba smatraju da je neustavna i da treba imati minimalno dva Srbina. I u Vladi ZDK, kako ističu u Odboru, trebala bi sjediti minimalno dva Srbina.

Komentar o ovoj temi zatražili smo od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte. Premijer Forto, međutim, nije bio raspoložen za razgovor i uputio nas je na kantonalnu ministricu pravde i uprave Lejlu Brčić.

- Nezahvalno je,  a rekla bih i nedovoljno ozbiljno postavljati se prema određenom pitanju prije nego je ono zvanično postavljeno, odnosno prije nego se ima mogućnost vidjeti sva argumentacija koju iznosi određena strana. U Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti, evidentno postoji pitanje provođenja ustavne kategorije proporcionalne zastupljenosti konstituivnih naroda i pripadnika ostalih. Ono što mogu reći je da mi kao Vlada podržavamo pravo svakog pojedinca ili određene grupacije da putem nadležnih institucija dokazuju da su im određena prava narušena - kazala nam je ministrica Brčić.

Lejla Brčić: Evidentno postoji pitanje provođenja ustavne kategorije proporcionalne zastupljenosti

Stav da je aktuelna Vlada KS morala ispoštovati ravnomjernu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih na ministarskim pozicijama još u decembru je iznio i zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Damir Nikšić.

- Veoma je moguće da će SDA uspješno rušiti vladu "šestorke" zato što je (barem u trenutnom najavljenom sastavu) neustavna, i to po istom onom članku na osnovu kojeg BH blok insistira da se u Dom naroda FBiH delegiraju parlamentarci kantona u omjeru koji se izvodi iz popisa iz 1991. Tim više što Ustav Federacije BiH, (Prelazne i završne odredbe Članak IX 11.a) uopće ne pominje Dom naroda FBiH, dok izričito insistira na ravnomjernoj zastupljenosti naroda na osnovu popisa iz '91. u vladama kantona, što se da pročitati i u samom Ustavu Kantona u priloženoj fotografiji. Jasno je da je nova Vlada KS morala ispoštovati ravnomjernu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih na ministarskim pozicijama i to u omjeru prema popisu iz 1991. - napisao je Nikšić na svom Facebook profilu.

Na pitanje da li se prilikom konstituisanja Vlade Kantona Sarajevo vodilo računa o proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti ministara, ministrica Brčić kaže: "Sa sigurnošću mogu reći da se računa jeste vodilo, a o konkretnim diskusijama ćete morati pitati neposredne sudionike pregovora".

Brčić dodaje da do sada, prema njenim informacijama, nije bilo sličnih primjedbi upućenih prema Vladi, odnosno Skupštini Kantona Sarajevo koja je većinom glasova izglasala kantonalnu Vladu.

Cilj odbora za zaštitu prava Srba u FBiH je da pokrene postupak pred Ustavnim sudom FBiH, ali da bi se to dogodilo, najprije se općinski i kantonalni sudovi moraju proglasiti nenadležnim za ovo pitanje, pojašnjava Đorđe Radanović.

- Bit će nam potrebno neko vrijeme da se taj postupak pokrene. Od Kantonalnog suda u Sarajevu tražit ćemo da se proglasi nenadležnim jer je riječ o ustavnoj materiji. Bili bismo presretni kada bi nam premijer Federacije Fadil Novalić kao ovlašteni apelant dao potpis pa da idemo direktno pred Ustavni sud i da možemo izbjeći taj proces preko kantonalnih sudova. Zamolit ćemo ga da to uradi - kaže Radanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.