Netolerantni na laktozu: Kako nadomjestiti kalcij i vitamin D

objavljeno: 08.02.2018. u 20:25

Najveći problem ljudi netolerantnih na laktozu je taj što, odricanjem od mliječnih proizvoda, uglavnom u organizam unose manje kalcija nego što je potrebno. 

Dobra stvar je što se taj nedostatak može lako nadomjestiti, jer postoji mnogo namirnica bogatih kalcijem, a koje na sadrže laktozu.

Namirnice bogate kalcijem:

Tofu – sadrži 347 mg kalcija na 150 g

Bijeli grah – 119 mg kalcija na ¾ šolje

Tahini (pasta od susama) – 130 mg kalcija na dvije kašike paste

Bademi – 93 mg kalcija na porciju od ¼ šolje

Sardine u konzervi – 286 mg na kalcija na 75 g

Losos u konzervi – 208 mg na porciju od 75 g

Od povrća najbolje je lisnato

Ne zaboravite vitamin D

Mliječni proizvodi su pored kalcija veoma bogati vitaminom D, pa bi ga oni netolerantni na laktozu trebali nadomjestiti putem drugih namirnica:

Losos – 435 UI vitamina D, na 75 g

Sardine – 360 UI vitamina D, na 75 g

Tunjevina – 381 UI vitamina D, na 75 g

Pastrmka – 210 UI vitamina D, na 75 g

Ukoliko ste netolerantni na laktozu trebali biste voditi dnevnik prehrane, jer su kod mnogih ljudi simptomi različiti i potrebno je puno vremena da zaista otkrijete šta sve možete, a šta ne možete jesti.

Stručnjaci kažu da su pojedini ljudi otkrili da, ukoliko piju male količine mlijeka uz obrok, nemaju nikakve loše reakcije, a to je zato što vaši enzimi iz crijeva primaju male količine laktoze i lakše ih probavljaju.

Ako želite probati ipak, se prije odluke posavjetujte sa ljekarom.