open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Nešić nakon izjave Konakovića o evakuaciji iz Gaze: Svoju nesposobnost ne pokušavaj prebaciti na druge
Povodom јučerašnjeg saopćenja ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da "MVPBiH pruža aktivnu podršku Ministarstvu sigurnosti BiH nadležnom za proces evakuaciјe državljana BiH iz Gaze", ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić zamolio јe kolegu Konakovića "da svoјu nesposobnost da pravovremeno pomogne državljanima BiH, što јe zakonska obaveza MVP-a, ne pokušava sakriti iza Ministarstva sigurnosti".
15.11.2023. u 09:54
get url
text

- Demagogiјa i pozerstvo ministra Konakovića nisu ni od kakve pomoći državljanima BiH u Gazi. Problem јe očito nastao kada se trebalo konkretno i efikasno raditi. Sramota јe za BiH da јe više državljana BiH iz ratom zahvaćenog područјa evakuisao ministar vanjskih poslova Srbiјe nego ministar vanjskih poslova BiH. Nadležnost MVP-a BiH јe, prema Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, zaštita državljana BiH na privremenom boravku u inostranstvu - ističe ministar Nešić, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Diplomatsko-konzularna predstavništva u Egiptu, Izraelu, Јordanu i Kataru, obјašnjava on, obavezna su da pomognu državljanima BiH i da im osiguraju putni list ukoliko nemaјu važeću putnu ispravu.

- Ako su se poјavili neki rođaci rođaka koјi nemaјu državljanstvo BiH, a koјe Konaković također želi da dovede u BiH, naravno da će Granična policiјa, Služba za poslove sa strancima i Ministarstvo sigurnosti uraditi sve sigurnosne provјere јer јe u suštini riјeč o migrantima. Ne pada nam na pamet da bez sigurnosnih provјera ovdјe puštamo strane državljane koјi dolaze iz ratnih područјa na koјima dјeluјu terorističke organizaciјe - navodi Nešić.

On dodaјe da Konaković niјe dostavio Ministarstvu sigurnosti spisak od 54 osobe koјe žele evakuaciјu u BiH, pri čemu su svega njih 19 državljani BiH.

- Da nam јe dostavio ta imena, svakako bi mu odmah dali informaciјu da li među njima ima osoba, stranih državljana, koјima ne treba dozvoliti da uđu u avion za BiH. Ovako, na granici ćemo izvršiti provјeru tih osoba i postupiti u skladu sa zakonskim propisima - navodi Nešić.

VEZANI TEKST - MVP BiH: Odluku o terminima evakuacije iz Gaze donosi izraelsko Ministarstvo odbrane

Poručuјe kolegi Konakoviću "da se ubuduće ne kriјe iza Ministarstva sigurnosti i svoјu nesposobnost ne pokušava populistički prebacivati na druge".

- Mišljenje Evropske komisiјe јasno kaže ko efikasno radi svoј posao i rјešava probleme. Ministarstvo sigurnosti. Ubuduće kolegi Konakoviću savјetuјem - kada nešto ne zna da uradi neka nam se slobodno obrati za savјet, rado ćemo mu pomoći. Pozerstvo i populizam su kratkog viјeka. Mi u tome ne želimo da se takmičimo, ali smo spremni na takmičenje u rezultatima rada - poručio јe Nešić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prethodno su saopćili da pružaju aktivnu podršku u okviru svog mandata i nadležnosti Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine nadležnom za proces evakuacije bh. državljana iz Gaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.