Poljaci tvrde da Bjelorusi tjeraju migante prema granici i da namjerno žele izazvati incident. Kako god bilo, s granice stižu uznemirujuće snimke stotina migranata kako hodaju uz žicu koju su Poljaci stavili na granicu. I s jedne i druge strane stoje do zuba naoružani specijalci, prenosi Jutarnji. 

- Bjelorusi žele incident. Žele pucnjavu i žrtve. Znamo točno i gdje - na prijelazu Kuznica Bialostock, bez previše ograda rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Piotr Wawrzyk.

Zbog sve teže situacije na granici s Bjelorusijom Poljska gradi čeličnu ogradu visoku 5,5 metara, stavlja kamere i bodljikavu žicu, a u Varšavi kažu da bi do sredine 2022. godine ona trebala biti gotova na cijeloj dužini poljsko-bjeloruske granice.

I Litva je počela s gradnjom čelične ograde prema Bjelorusiji, visine četiri metra. Protezat će se na dužini od oko 500 kilometara i stajati više od 150 miliona eura, stoga Vilnius traži pomoć Bruxellesa.

Kako kažu u tamošnjemu Ministarstvu obrane, ograda bi trebala biti gotovo da kraja 2022. godine. I Latvija je najavila da će pojačati vojne snage prema Bjelorusiji te rastegnuti bodljikavu žicu jer se primjećuje sve veći migrantski pritisak i na tom dijelu granice.

Poljska optužuje ne samo Aleksandra Lukašenka da stvaranjem migrantske krize na vanjskim granicama EU želi destabilizirati Poljsku, baltičke države i cijelu EU, nego upiru prstom i u Rusiju. Poljska smatra da Lukašenku u svemu suflira i pomaže Moskva, pogotovo jer su Bjelorusija i Rusija pred sporazumom koji će Rusima omogućiti kontrolu bjeloruske granice.

Osim toga, Rusiju prokazuju da migrante preko svoje teritorije propušta u Bjelorusiju. I Minsk i Moskva sve odbacuju tvrdeći da se ne bave švercom migranata, a iz Kremlja poručuju da to pitanje Bruxelles mora riješiti "oči u oči" s Lukašenkom. Bjeloruski autoritarni predsjednik čak kaže da su svi ti napadi na njega samo propagandni rat te da ne postoji nikakva bjeloruska migrantska ruta, a pogotovo da je ne sponzorira režim.

Granično područje Bjelorusije prema evropskim susjedima prepuno je očajnih ljudi koji se nastoje dokopati EU. Niko ne zna koliko zapravo migranata ima u Bjelorusiji, iako se spominju deseci hiljada, jer je Lukašenko omogućio mnogima s područja Bliskog istoka, iz centralne Afrike, Irana i Afganistana da na samom ulasku u Bjelorusiju mogu kupiti vizu.